wat zijn freeware en shareware?Wat is freeware en shareware en wat heeft open-source daarmee te maken?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.629 weergaven)
wat zijn freeware en shareware?

voorbeelden van freeware en shareware

Op downloadcentrum.com kun je veel gratis software downloaden. In de beschrijving van gratis programma’s komt vaak de term freeware bovendrijven.

Maar ook de term shareware kom je regelmatig tegen. Wil je weten wat freeware en shareware nu eigenlijk is? Lees dan mijn nieuwe ‘wat is‘.

Zowel het begrip freeware als het begrip shareware zegt iets over de licentie waaronder software is uitgebracht. In een licentie heeft de ontwikkelaar van een programma vastgelegd hoe anderen zijn programma mogen gebruiken.

Wat is freeware?

Met freeware wordt software bedoeld waarvoor de rechthebbende in een licentie heeft vastgelegd dat het gratis gebruikt mag worden. Ook mag iedereen die dat wil het programma gratis verspreiden.

Als andere bedrijven freeware gaan verspreiden dan mag het programma niet gewijzigd worden. Ook mogen bedrijven geen geld gaan vragen voor freeware programma’s. Een freeware programma mag je altijd gratis downloaden en verder verspreiden.

Software die wordt uitgebracht onder een freeware licentie valt wel onder het auteursrecht. Dit betekent in de praktijk dat de code niet mag worden aangepast. Alleen in overleg met de auteur kunnen freeware programma’s worden aangepast.

Voorbeelden van freeware zijn bijvoorbeeld SABnzbD en XnConvert.

Wat is shareware

 

Shareware is software die onder een licentie wordt uitgebracht die eisen stelt aan de gebruiker. Iedereen die een shareware programma krijgt mag dit doorsturen aan anderen. Het delen is dus niet gebonden aan regels.

Op het moment dat gebruikers het programma downloaden en installeren dan gaat de ontwikkelaar wel eisen stellen. Je mag bijvoorbeeld de eerste 30 dagen gratis gebruik maken van een programma maar na die 30 dagen moet je een licentie kopen als je het programma wil blijven gebruiken.

Veel anti-virus software is bijvoorbeeld beschikbaar als shareware. Je mag veel anti-virus programma’s gratis uitproberen. Bevalt het programma je en wil je het blijven gebruiken? Dan moet je een licentie kopen.

Voorbeelden van shareware zijn bijvoorbeeld Vuescan en Panda Anti-Virus.

 

Wat is open-source software

Open Source: gratis downloaden en bewerken.

Open Source: gratis downloaden en bewerken.

Open Source software is software waarvan de broncode openbaar gemaakt is. Hierdoor kan iedereen met verstand van zaken aanpassingen maken aan een open-source programma.

Verder is open-source software vaak gratis. In sommige gevallen verkopen bedrijven software op basis van een open-source project. Of dat mag hangt af van de licentie waaronder de originele broncode werd uitgebracht.

Voorbeelden van open-source programma’s zijn bijvoorbeeld Open Office en Sickbeard.

Tot slot: freeware of share downloaden?

Voor een thuisgebruiker maakt het weinig verschil of software onder een freeware of shareware licentie wordt uitgebracht. Het enige aspect wat echt van belang is, is de vraag of je voor shareware programma’s bereid bent te betalen op het moment dat je proefperiode voorbij is.

Wil je nooit betalen voor software dan is het handig om alleen te kiezen voor freeware: die software is altijd gratis te downloaden en er zal nooit geld gevraagd worden voor het gebruik van freeware. Ook als je software wil aanpassen is het handig om freeware te downloaden die onder een open-source licentie wordt uitgebracht.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.