Wat is een PDF?Wat is een PDF bestand?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.913 weergaven)
Wat is een PDF?

Wat is een PDF?

Wil je weten wat een PDF bestand is en hoe je bestanden met deze extensie maakt, opent of bewerkt? Check dan mijn nieuwe handleiding binnen de rubriek ‘extensies‘. Het onderwerp van deze handleiding: wat is een PDF?

Wat is een PDF?

Een PDF bestand is een bestand met daarin informatie een document dat kan bestaan uit tekst met eventueel bijbehorende afbeeldingen. PDF is een afkorting voor Portable Document Format en al meer dan 20 jaar is PDF een onofficiële standaard voor het uitwisselen van documenten.

Heb je een PDF ontvangen en gedownload? Dan heb je een speciaal programma nodig. Deze PDF reader software kun je gratis downloaden. Voorbeelden van PDF-readers zijn bijvoorbeeld Acrobat Reader, Foxit en Sumatra PDF. Al deze software is gratis te gebruiken, Acrobat Reader is van deze opties het meest bekend.

Wat zijn de voordelen van een PDF

PDF bestanden kennen een aantal grote voordelen vergeleken met documenten die opgeslagen zijn in bijvoorbeeld het .doc, .txt of .html bestandsformaat. Zo kun je een PDF bestand altijd openen ongeacht het platform dat je gebruikt. Met geschikte software zal een PDF bestand altijd gelezen kunnen worden.

Adobe Reader is verreweg het populairste programma voor het lezen van een PDF.

Adobe Reader is verreweg het populairste programma voor het lezen van een PDF.

Een tweede voordeel van een PDF bestand is het feit dat een PDF de gebruikte opmaak, waaronder het lettertype, afbeeldingen en verdere pagina-indeling, behouden blijven als het document op een ander device wordt gelezen. Ook bij het  printen van een PDF blijft de opmaak altijd behouden.

Hoe maak je een PDF?

Om zelf een PDF te maken kun je deze handleiding lezen. In het kort komt het erop neer dat je om een PDF te maken een PDF-printer moet installeren op je computer of laptop. Print het bestand dat je als PDF wil maken uit met de PDF printer en je bent klaar.

Om een PDF te bewerken zul je ingewikkeldere stappen moeten zetten. In principe is een PDF namelijk niet te bewerken. Wil je echt wijzigingen aanbrengen in een PDF? Dan zul je via een fotobewerkingsprogramma schermafbeeldingen van de PDF moeten bewerken.

Een uitzonder hierop is het PDF bestand dat bedoelt is als formulier. In dit soort PDF bestanden kunnen namelijk wel wijzigingen worden aangebracht. Bewerkingen kunnen alleen gemaakt worden in de invulvelden van het formulier.

Wat is een PDF?

Een PDF bestand is een bestand dat eindigt op de extensie .PDF. Een PDF kun je openen en lezen op elk apparaat waarvoor een geschikte reader beschikbaar is. Een PDF behoudt de opmaak van een document ongeacht het platform waarop je het opent.

PDF bestanden kun je openen op verschillende devices. Zo zijn er readers voor Android en iOS. Maar ook op computers met Windows, Linux of OS X kun je PDF bestanden maken en openen.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.