Niets zo frustrerend als een trage computer.Een trage computer sneller maken

Geplaatst op: - bijgewerkt op (9.983 weergaven)
Niets zo frustrerend als een trage computer.

last van een trage computer?

Is je computer traag? Of heb je het idee dat je computer sneller zou moeten zijn? In deze ‘hoe moet je’ help ik je verder. Ik heb op deze pagina een aantal tips en trucs en software verzameld die je kunt inzetten om een trage computer weer snel te maken.

Inleiding

Even internetten, een muziekje luisteren of een document maken verwordt tot een ware crime op het moment dat je computer zo traag is dat je tussen het wisselen van vensters of het opstarten van een programma koffie kunt gaan drinken.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een computer sneller te maken. In deze ‘hoe moet je ‘ lees je drie mogelijke oorzaken van een trage computer met daarbij ook de oplossingen. Verder hebben we geprobeerd om vooral gratis software voor het sneller maken van je computer te gebruiken.

Een trage computer door problemen met het register

Problemen met het register zijn op een Windows computers en laptops een veelvoorkomende oorzaak van een trage computer. Het register is de centrale database van een Windows installatie waarin het besturingssysteem precies bijhoudt welke instellingen er voor alle programma’s op een computer van toepassing zijn. Zonder een register werkt een computer niet, maar met een register dat fouten bevat wordt je computer traag.

CCleaner logo

CCleaner logo

Wil je je computer eenvoudig sneller maken? Dan is het opschonen van je register een goede eerste stap. Daarnaast is het opschonen van een register bij uitstek een klus waarvoor erg goede en gratis software te downloaden is.

Een van de beste programma’s om een trage computer sneller te maken door het register te bewerken is Regcleaner. Met deze gratis tool kun je met automatisch je hele register laten controleren en opschonen. Regcleaner kun je gratis downloaden voor Windows 10 en oudere versies van Windows.

Naast Regcleaner is ook CCleaner een prima gratis programma is voor het sneller maken van je pc door het opschonen van je register. Ook deze tool is geschikt voor Windows 10 en Windows 8.

Een snellere computer door je harde schijf te defragmenteren

Een tweede veelvoorkomende oorzaak van een trage computer is een gefragmenteerde harddisk. Een harddisk wordt door Windows gebruikt om programma’s en documenten op op te slaan.

Naast deze gewenste opslag van bestanden gebruikt Windows 10 je harddisk ook voor het opslaan van tijdelijke bestanden. Denk bijvoorbeeld aan bestanden die worden opgeslagen in de cache van browser maar ook aan installatiebestanden of  updates van Windows 10.

Normaliter worden deze tijdelijke bestanden weer verwijderd maar het komt voor dat deze blijven staan. Daardoor kunnen nieuwe programma’s deze harddisk ruimte niet langer gebruiken en moeten deze hun gegevens over meerdere lokaties op een harddisk opslaan. Hier worden deze nieuwe programma’s vaak erg traag van.

IOBit - Schijfdefragmentatie

IOBit – Schijfdefragmentatie

Gelukkig zijn er ook voor het defragmenteren van je harddisk genoeg gratis programma’s. Windows biedt zelfs een eigen defrag-programma dat je vindt via de systeem werkset in het startmenu.

Wil je andere software voor het defragmenteren van je computer? Probeer dan bijvoorbeeld Auslogics Disk Defrag, het programma dat je via deze link gratis kunt downloaden. Ook IObit is een goed programma voor het defragmenteren van de harddisk in je computer.

Je computer sneller maken door software te verwijderen

Een goede remedie tegen een trage computer (en tegen bepaalde software die niet meer werkt) is het verwijderen van overbodige software. Een goed programma voor het compleet verwijderen van software inclusief registerverwijzingen en andere tijdelijke bestanden is ReVo uninstaller. Je leest meer over het sneller maken van een trage computer met ReVo uninstaller op deze pagina.

Een trage computer snel maken door drivers te vernieuwen

Een laatste veelvoorkomend probleem met trage computers zijn de drivers en stuurprogramma’s die op het systeem worden gebruikt. Een driver of stuurprogramma zorgt voor een koppeling tussen je Windows computer en de hardware in je PC. Vooral wat oudere computers staan bekend om (snelheids) problemen met drivers en stuurprogramma’s. Gelukkig zijn er genoeg manieren om drivers en stuurprogramma’s te vernieuwen. Je kunt natuurlijk handmatig aan de slag gaan; effectiever is echter het gebruik van (gratis) software om je pc een snelheidsverbetering te geven.

PatchMyPc - nieuwe drivers automatisch installeren bij een trage computer.

PatchMyPc – nieuwe drivers automatisch installeren bij een trage computer.

Een gratis programma dat veel wordt gebruikt voor het vernieuwen en bijwerken van drivers voor je hardware is PatchMyPC. Dit programma checkt welke hardware en software er op je computer staat en kijkt vervolgens welke drivers en voor deze hard/software aanwezig zijn. Vervolgens wordt er via internet gekeken of er nieuwe versies zijn van deze drivers en waar nodig worden deze gelijk bijgewerkt. Dit programma werkt ook gelijk de meeste software op je systeem bij naar de meest recente versie.

Een trage computer… vervelend maar niet onoplosbaar

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen zijn trage computers en de bijbehorende ergernissen en frustraties heel goed op te lossen. Wel raden we je aan om bij een trage computer ook altijd een gratis virusscan uit te voeren: een virus kan je computer ook traag maken. Maar daarnaast loop je met een virus ook andere risico’s.

Verder zijn de problemen rondom een trage computer met de juiste software bijna altijd op te lossen. Wordt je computer niet sneller na het uitvoeren van de hierboven beschreven tips? Dan kan een nieuwe installatie van Windows zeker helpen. Maak in dat geval wel altijd een goede backup!

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie

  • van Zon

    Ik ben verhuisd naar België, maar gewoon aangemeld en kan alles downloaden , maar niet hoger dan 90 KB dat kan toch niet kloppen, ik heb telenet.be
    graag hulp
    met vriendelijk groet M. van Zon