De beste gratis virusscanner

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.271 weergaven)
Computervirus

Een computervirus is erg vervelend

Virusscanners zijn er in soorten en maten. Van geavanceerde programma’s met veel mogelijkheden die je real-time beschermen tegen virussen tot eenvoudige tools voor het verwijderen van een computervirus als je computer al besmet is. Wil je weten welke gratis virusscanner het beste is? Dan heb ik een aantal tips voor je verzameld.

Klik hier voor een handleiding waarin je leert hoe je een virus moet verwijderen.

Alle software die ik in deze pagina voorbij laat komen kun je gratis downloaden via de download-pagina’s van elk programma op mijn website. Het gebruik van de software is op eigen risico. Verder de opmerking dat ik me erg goed bewust ben van het feit dat ‘de beste’ gratis virusscanner voor iedereen een ander programma kan zijn. Het beste programma hangt af van de manier waarop je je computer gebruikt, je ervaring op computergebied en vele andere zaken.

Om te beginnen

Een virus op je computer is super vervelend. Niet alleen kost het tijd en moeite om het virus te verwijderen maar ook kan een virus een groot risico op je privacy zijn. Sommige computervirussen stelen je wachtwoorden en hacken je accounts voor internetbankieren, e-mail en sociale media. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om de gevolgen van een mogelijk computervirus draaglijker te maken.

Zorg allereerst voor een goede backup van alle documenten, foto’s, video’s en andere belangrijke bestanden. Sla deze backup op een externe locatie op en zorg ervoor dat hij wekelijks of maandelijks wordt bijgewerkt. Mocht je je computer opnieuw moeten installeren vanwege een virus dan heb je in ieder geval de meeste belangrijke bestanden nog.

Verder is het goed om te weten dat de meeste virussen niet zomaar op je computer terecht komen. Bijna altijd is er een handeling van een gebruiker voor nodig om een virus op je computer te krijgen. Denk dan aan het openen van een verdachte bijlage, het opstarten van een onbekend programma of het bezoeken van onbekende websites met een onduidelijke inhoud. Als je goed oplet tijdens het surfen dan krijg je niet zomaar een virus op je pc of laptop.

Een aantal bedrijven bieden gratis antivirus programma's aan.

Een aantal bedrijven bieden gratis antivirus programma’s aan.

Panda

Panda Antivirus voor Windows 10. Gratis downloaden.

Panda Antivirus voor Windows 10.

Panda Free is een gratis antivirusprogramma dat ontwikkeld wordt door het gelijknamige bedrijf. Via de website van Panda is niet direct duidelijk waar je de gratis versie kunt downloaden maar in onze bespreking van het programma vind je een download link. Via dezelfde weg kun je ook de betaalde versies van Panda downloaden. Tot slot is het mogelijk om de betaalde versies tot 30 dagen gratis te proberen.

Panda Free biedt uitgebreide en real-time bescherming tegen virussen. Het programma is snel te downloaden omdat het maar heel klein is. Ook de installatie is snel en gemakkelijk. Panda Free gebruikt de cloud-omgeving van Panda voor het downloaden van antivirus-definities. Deze worden dagelijks bijgewerkt en beschermen daarom prima tegen nieuwe virussen.

Avast

Avast - Anti-Virus Programma

Avast!

Een ander goed anti-virus programma dat je gratis kunt downloaden is Avast Free Essential. Avast wordt ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf. Naast de gratis versie biedt het bedrijf nog twee betaalde varianten aan die meer bescherming bieden.

Volgens de site van Avast is de gratis versie van het programma echter prima geschikt voor eenvoudige bescherming tegen virussen. En deze mening deel ik, op mijn laptop gebruik ik Avast Free. Vooral het feit dat het programma in de achtergrond bescherming biedt tegen virussen is zeer fijn te noemen.

Echt gratis bestaat niet

Gratis bestaat niet, zoveel is zeker. Toch bieden gratis anti-virus programma’s vaak goede bescherming. Dat deze bescherming met een prijs komt is natuurlijk duidelijk. Zo zijn er aanbieders van gratis antivirusprogramma’s die je persoonsgegevens doorverkopen. Op deze manier verdient men toch geld aan het aanbieden van een gratis product.

Verder kun je bij alle gratis programma’s die op deze pagina besproken worden ook overgaan tot de aankoop van een Premium pakket. Deze uitgebreidere versie van het gratis programma biedt meer mogelijkheden, real-time bescherming of meer updates. Wil je echt goede bescherming tegen een virus, omdat je je computer bijvoorbeeld zakelijk gebruikt, dan is het kopen van een anti-virus programma helemaal geen slechte investering.

Tot slot

Het beste gratis antivirusprogramma’s is wat mij betreft Panda Free. Dit programma biedt voldoende bescherming tegen virussen en andere schadelijke software die je via internet kunt oplopen. Verder werkt Panda probleemloos samen met Windows 10 en zijn je gegevens in veilige handen bij het bedrijf.

Verder biedt Panda Free gratis updates en werkt het programma via de cloud. Hierdoor beschermt het ook oudere computers en laptops tegen virussen en andere schadelijke software.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie