Online antivirus scannerEen virus van je computer verwijderen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (37.218 weergaven)

Het lijkt het horror-scenario voor elke computergebruiker: een virus op je computer of laptop. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een virus te verwijderen van je computer of laptop. Vandaag een nieuwe ‘hoe moet je’ met als onderwerp ‘een virus van je computer’ verwijderen.

Allereerst: wees voorbereid

Een virus op je computer heb je zo maar te pakken. Al let je nog zo goed op: een verkeerde bijlage openen of het bezoek aan een website die met malware besmet is kan genoeg zijn. Daarnaast biedt geen enkel anti-virus programma optimale bescherming. Dagelijks ontwikkelen mensen nieuwe computervirussen die nog niet door je anti-virus programma herkend worden.

Daarom is het verstandig om altijd voorbereid te zijn op de mogelijkheid van een virus op je computer. Goed voorbereid zijn betekent in ieder geval dat je ten allen tijde een goede en recente backup hebt van alle belangrijke informatie op je computer.

Ook is het verstandig om altijd een fysiek exemplaar te hebben van alle belangrijke software op je computer. Denk dan aan een installatie-cd van Windows, je favoriete office pakket en natuurlijk anti-virus programma. Je kunt dan in het geval van een computervirus snel je pc weer up-and-running hebben.

Online virusscanner

Online antivirus scanner

Housecall

Heb je geen virusscanner maar denk je wel dat je computer een virus heeft? Dan kun je je computer of laptop online laten scannen door een virusscanner. Een van de bedrijven die een online (en gratis) virusscanner aanbiedt is Housecall. Die online virusscanner wordt ontwikkeld door TrendMicro en biedt ondersteuning voor zowel 32 als 64 bits computerssystemen die draaien onder Windows.

Het online scannen van je computer op virussen is een gemakkelijke manier om te weten te komen of je computer besmet is. Daarnaast kan de online virusscanner van TrendMicro je ook helpen met het verwijderen van computervirussen en malware van je computer of laptop.

Ook andere bedrijven bieden online software aan om virussen en malware van je computer te verwijderen. Zo kun je ook terecht bij Bitdefender. Dat bedrijf biedt ook een online scan aan van je computer waarbij vooral gekeken wordt naar malware.

Anti-virus software

gratis software tegen computer virussen

AVG

Een virus van je computer verwijderen gaat natuurlijk het makkelijkst met anti-virus software die op je computer geïnstalleerd staat. Op downloadcentrum.com vind je een aantal gratis anti-virus programma’s die je kunt gebruiken om je computer te beveiligen.

Goede anti-virus software geeft een melding op het moment dat je computer voor het eerst in aanraking komt met een virus. De software gaat, na jouw goedkeuring, automatisch aan de slag met het verwijderen van het virus.

Een anti-virus programma werkt het best op het moment dat de software er eerder is dan het virus. Het is daarom altijd verstandig om als een van de eerste programma’s op een nieuwe PC een goed en betrouwbaar antivirus programma te installeren.

Als je computer een virus heeft is het minder handig om een anti-virus programma te installeren. De installatiebestanden kunnen dan besmet worden met het virus voordat ze aan de slag kunnen met het opsporen en verwijderen van het virus. Heb je een virus op je computer en heb je geen anti-virus software geïnstalleerd? Laat dan een online virusscanner het virus proberen te verwijderen.

Welke antivirus software?

gratis anti spyware software downloaden

Spybot

Software om een virus te verwijderen van je computer is er in soorten en maten. Gratis, betaald, vanuit de cloud, met abonnementen met of zonder e-mail bescherming. Welke antivirus oplossing voor jou het beste werkt is een kwestie van uitproberen en onderzoeken. Op de redactie van downloadcentrum.com gebruiken we al jaren Norton, een prima oplossing die voor weinig geld tot 3 computer beschermd.

Naast Norton zijn er genoeg andere betaalde anti-virus programma’s. Ook ontwikkelen steeds meer bedrijven gratis anti-virus software. Een van die bedrijven is bijvoorbeeld Microsoft. De ontwikkelaar van Windows heeft namelijk de Security Essentials als gratis anti-virus programma. Uitproberen? Meer informatie over de gratis Microsoft Security Essentials vind je hier.

Als dat niet werkt…

Lukt het ondanks alle tips op deze pagina niet om een virus te verwijderen van je computer? Dan rest je een rigoreuze oplossing: het herinstalleren van de software op je computer nadat je je harde schijf hebt geformatteerd. Helaas is het opnieuw installeren van je computer een flinke klus. Toch is dat bij sommige hardnekkige virussen de enige manier om ervan af te komen.

Windows opnieuw installeren kan de enige manier zijn om hardnekkige virussen van je computer te verwijderen.

Windows opnieuw installeren kan de enige manier zijn om hardnekkige virussen van je computer te verwijderen.

Tijdens het formatteren en opnieuw installeren van je computer gaat alle aanwezige data op je harde schijf verloren. Een van de eerste tips op deze pagina om een virus van je computer te verwijderen was dan ook: zorg altijd voor een goede backup van alle belangrijke data!

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 reacties

 • martin

  Volgens mij heb ik een virus op mijn computer. Ik krijg steeds meldingen van de politie over dat ik illegaal muziek zou downloaden. Volgens google is dit het politie virus. Welk anti virus programma kan mij helpen dit politie virus te verwijderen van mijn pc? Graag suggesties

  • martijn

   Over specifieke virussen, zoals het politie-virus dat je beschrijft, heb ik onvoldoende kennis. Het lijkt met dat google je verder kan helpen in het verwijderen van dit virus van je computer.

 • ajax

  mijn computer is heel erg traag. Kan dat komen omdat ik een virus op mijn computer heb? hoe kom ik erachter of ik een virus heb? En met welke software kan ik een virus verwijderen (het liefst gratis software)

 • kees

  hoi
  ben al een tijdje op zoek naar een programma voor de imac wat mijn adware kan aanpakken. het is een hardnekkige pop up die als afzender visual match heeft en sommige woorden in websites groen kleurt en dubbel onderstreept en ook foto’s worden vervangen door andere websites. Zeer lastig om mee te werken. Virus scanners als bitfinder en dr light kunnen het niet aanpakken. Hebben jullie een advies?

  gr
  Kees

  • Katlijn

   Dag Kees,

   Ik heb net hetzelfde probleem en ik geraak er maar niet van af. Heb jij je virus kunnen verwijderen? En zo ja, hoe? Want ik geraak hier echt erg gefrustreerd van.

   Groetjes,

   Katlijn

 • AD

  Hey

  ik zit met een probleem (ik vrees virus) en ik kan het niet oplossen.
  Vrijdag was ik even naar een film op mijn laptop aan het kijken, hij viel in slaapstand en ik heb mij pas de dag erna weer willen inloggen. Maar dit lukt mij niet. Laptop gaf zelf letters/cijfers in als wachtwoord en ik krijg deze niet weg om zelf het juiste wachtwoord in te geven. M.a.w. ik kan niet inloggen…
  Wat nu? Kan iemand mij a.u.b. helpen?

 • Cas

  Beste Martijn
  ik heb een virus opgelopen en nu zijn al mijn bestanden we en kan ik niet meer op internet.
  Hoe kan ik deze virus verwijderen en weer op internet dingen kunnen opzoeken.

  Mvg Cas van Dijk

  • Ik zou beginnen met het uitvoeren van een online virusscan, gebruik bijvoorbeeld Housecall. Mocht dat niet werken dan is het misschien het beste om je computer compleet opnieuw te installeren.

   • Freddie Heremans

    IK heb het counterflix virus opgelopen op mijn pc. Ik HEB Housecall gebruikt om online te dedecteren. Hij vond het na een diepe scan, maar om het te verwijderen moet ik het pakket aankopen, méér dan 1000 dollar aub. Ik ben niet gek. Kan u me dus een ONLINE virusscan aanbevelen die uitvoert én GRATIS is ?