Wat is een SRT bestand?Wat is een SRT bestand?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (8.623 weergaven)
Wat is een SRT bestand?

SRT

Na het downloaden van een film of serie vind je in het mapje met de complete download vaak een aantal bestanden. Naast het filmbestand zelf, dat vaak de extensie AVI of MKV heeft, vind je ook vaak een SRT bestand bij je film-download. In deze nieuwe ‘Wat is’ vertel ik je wat een SRT bestand is en hoe je hem kunt gebruiken.

Een SRT bestand vind je altijd terug in combinatie met een filmbestand (.MKV,. AVI, .WMV). In een SRT bestand staat namelijk de ondertiteling van dit videobestand. Dit kan Nederlandse ondertiteling zijn maar ook andere landen waar films en series met ondertiteling worden bekeken gebruiken SRT bestanden voor het opslaan en weergeven van ondertiteling bij een film of serie.

Wist je dat?

De extensie SRT is afkomstig van de naam van het programma dat je kunt gebruiken om ondertitelingsbestanden te maken. Dit programma heet SubRip en is beschikbaar als gratis download.

SRT bestanden worden in de regel geript van een DVD. Hiervoor wordt het programma SubRip gebruikt. Dit programma herkent de ondertiteling van een DVD en slaat deze samen met een tijdsaanduiding op in een tekstbestand.

Dit tekstbestand wordt vervolgens opgeslagen als SRT bestand. Dit bestand kan vervolgens gebruikt worden in combinatie met het bijbehorende videobestand om Nederlandse ondertiteling weer te kunnen geven.

Een SRT bestand openen

Heb je een video die geen Nederlandse ondertiteling heeft maar zit er in het mapje met de film wel een srt bestand? Dan weet je dus dat je deze video wel kunt afspelen met ondertiteling. Je moet hiervoor het SRT bestand openen nadat je video hebt geopend.

Een handig programma om dit te doen is VLC. Dit programma opent probleemloos allerlei videobestanden. Heb je een video geopend? Dan kun je door met je muis in het videoscherm rechts te klikken kiezen voor de optie ‘Ondertitels’.  Kies vervolgens voor de optie ‘Ondertitelbestand toevoegen’ en selecteer het SRT bestand dat hoort bij de film of serie die je afspeelt.

Een SRT bestand openen met de VLC mediaspeler.

Een SRT bestand openen met de VLC mediaspeler.

Heb je een mediaspeler of smart-tv die je gebruikt om videobestanden af te spelen? Dan kun je ook hiermee vaak SRT bestanden openen om zo Nederlandse ondertitels toe te voegen aan de video je kijkt.

Biedt de software geen mogelijkheid om zelf SRT bestanden toe te voegen? Dan werken de bestanden toch vaak als je het SRT bestand in de map zet waar ook de video staat. Verder is het handig om het SRT bestand dezelfde naam te geven als de video (met uitzondering van de extensie).

Ter illustratie: speel je een film af met de naam ’toffe-film-qoq.avi’ geef het srt bestand dan de naam ’toffe-film-qoq.srt’. In vele gevallen zal de mediaspeler het SRT bestand herkennen en gebruiken bij de video die je kijkt.

Tot slot

Een SRT bestand is een bestand waarin ondertiteling wordt opgeslagen. Op de computer of op je laptop kun je met VLC mediaspeler de SRT bestanden gebruiken bij een film- of serie download. Op je mediaspeler is het noodzakelijk om de SRT bestanden te hernoemen.

Een srt bestand werkt alleen zonder problemen als het gebruikt wordt in combinatie met de video die ervoor bedoeld is. Gebruik je een SRT die je via Google hebt gevonden samen met een niet passend videobestand dan zal de ondertiteling ‘out of sync’ lopen.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie

 • Ales

  Geachte,
  u beweert dat VLC gemakkelijk een srt tekst kan herkennen, maar in de praktijk lijkt dit toch niet te kloppen.Ik geef het tekstbestandje nochtans exact dezelfde titel, behalve srt en toch krijg ik iedere keer dezelfde melding en blijkbaar ben ik zeker niet alleen met dit probleem.VLC is niet in staat de structuur van de invoer te herkennen:

  De structuur van ‘file:///C:/Users/Gino/Desktop/MP4/Arriving%20in%20Piana%20degli%20Albanesi%2C%20Sicily-FX0uWYqqWRk_x264.srt’ kon niet worden gedetecteerd. Zie het logboek voor details.

  Heeft u een idee hoe ik dit probleem kan oplossen?
  Mvgv Ales G