Wat is een MKV?Wat is een MKV bestand?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (33.264 weergaven)
Wat is een MKV?

Wat is een MKV?

Wat is een MKV bestand en waarmee moet ik een MKV afspelen” is een vraag die wij regelmatig van de lezers van deze website te horen krijgen. Dat een MKV bestand veel te maken heeft met een van internet gedownloade film of tv-series is voor veel mensen bekend.

Maar MKV bestanden zijn misschien nog wel bekender vanwege de vele problemen die het afspelen van dit soort videobestanden met zich mee kunnen brengen. En dat laatste is natuurlijk helemaal niet nodig.

Wil je weten wat een MKV bestand is en met welke gratis software je dit bestandsformaat het beste kunt afspelen dan vind je in deze ‘wat is…?‘ een aantal tips of trucs rondom het afspelen van MKV bestanden.

Wat is nu een MKV?

Een MKV bestand is simpel gezegd een verzameling aan audio en videobestanden. Daarnaast kan een MKV bestand ook ondertitelingstracks bevatten. Een MKV is dus een bestand waarin een video is opgeslagen die je zonder extra bestanden voor bijvoorbeeld ondertiteling of surround sound kunt afspelen.

MKV bestanden maken het mogelijk om complete films of tv-series ineens op te slaan in een bestand. Omdat MKV niet zorgt voor de codecs om het bestand af te spelen kunnen filmbestanden niet kleiner worden gemaakt door middel van compressie.

MKV bestanden vind je veel op Usenet waar het momenteel een van de meest populaire bestandsformaten is voor film- en tv-serie downloads. Ook als je films of tv-series download met Spotnet of Bittorrent dan kom je MKV bestanden veel tegen. Vooral het alles-in-een bestand voor een video of tv-serie en de eenvoud waarmee bestanden uitgebreid kunnen worden zijn de oorzaken van het grote succes van MKV.

MKV afspelen

Veel mensen hebben problemen met het afspelen van MKV. Jammer, want het bestandsformaat is juist ontwikkeld om mensen die veel films downloaden het extra makkelijk te maken. Het beste programmma voor MKV-bestanden op je computer of laptop is VLC. Daarnaast ondersteunen alle populaire mediaspelersvideo in MKV formaat.

MKV afspelen doe je het beste met VLC Media Player

MKV afspelen doe je het beste met VLC Media Player

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 reacties

 • Bertus

  Als ik een mkv movie download kan ik die dan gewoon op usb stick zetten en afspelen op mn tv of blu ray speler

 • teddy

  Wat is het beste programma om filmen te maken.Ik ben nu met cyberlink 14 aan het proberen,er is ook Pinnacle 19. Welk is het beste syst.en het gemakkelijkste.

 • Jans

  ik heb dan wel een mkv bestand maar er staat ook nog .nzb achter. Zomaar weghalen gaat niet. Hoe kan ik die toch afspelen?

 • P.Rameswar

  Ik maak een DVD met MKV bestand en blijkt dat de meeste Bollywood liederen die ik vanaf You Tube heb gedownload niet kan worden opgenomen met Magix film programma en afgespeeld met een Blu Ray speler van Samsung.
  Ik heb magix programma opnieuw geïnstalleerd en dit gag foutcode 5 aan.
  Ik heb niet zoveel verstand van dit soort bestanden etc. dus ben ik afhankelijk van uw advies.
  MVG
  P.Rameswar

 • maarten

  VLC is zeker niet het beste programma om MKV bestanden af te spelen. Zoek voor de grap maar eens bij Google op VLC MKV ERROR. Wat je dan op internet aantreft zijn behoorlijk veel hits op Stutter & Lag. Hier zijn weer extra instellingen voor nodig wordt veel geschreven. Het rare is, is dat er steeds een andere oplossing aangedragen wordt. Wat is dan de juiste oplossing dit probleem van stuttering & lag op te lossen?

 • Marleen

  SM player daar heb je een mooi programma’tje aan. Draait MKV bestanden. Hij onthoudt waar je gebleven bent, en als je ondertiteling inlaad haalt hij alleen de SRT bestanden naar voren in het open bestandscherm. Wat wil je nog meer?

 • marc saanen

  Ik zou graag deze bestanden op een tablet willen afzetten vanaf een sd kaart. De sd kaart moet ik formateren in het exfat formaat of fat32. Als ik dat doe kan ik er echter geen dergelijk bestand op de sd plaatsen omdat het te groot is. Als ik het sd kaartje op een andere manier formateer (NTFS bv) dan word het kaartje niet herkend door de tablet. Is het mogelijk om deze bestanden op een sd te plaatsen en af te spelen in een (android samsung) tablet ? En hoe kan ik het doen ? Ik gebruik een samsung sd kaartje met een capaciteit van 128 gig. Formaat word ondersteund door de tablet. Dank jullie wel voor jullie antwoord.

 • Jos Ariaans

  Kunt je met MKV een bluray film afspelen met VLC?
  Ik bedoel een film die je gehuurd heb, en die film is beveiligd.
  En als dit kan met MKV, hoe moet ik dit dan doen?

 • Marjory van Zon

  hoe krijg ik ondetitels kleiner van formaat

 • Marjory van Zon

  hoe krijg ik ondertitels kleiner van formaat

  • dat kun je alleen instellen als je een los subtitle bestand gebruikt. Deze bestanden hebben doorgaans de .SRT extensie. Als je ze kleiner wil weergeven moet je een geschikte mediaspeler gebruiken. VLC ondersteunt dit bijvoorbeeld.

 • Ria

  wil een mkv op dvd schijf branden, wat en hoe te doen????