Wat is een NZB bestand?Wat is een NZB bestand?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (6.630 weergaven)
Wat is een NZB bestand?

Wat is een NZB bestand?

Wie regelmatig films, muziek of tv-series download van Usenet met bijvoorbeeld Spotnet, Usenet Wire of Newsleecher kent het begrip NZB. Al deze programma’s werken namelijk met NZB bestanden.

In Spotnet krijg je zo af en toe de melding ‘kan NZB bestand niet vinden’. Usenet Wire en Newsleecher bieden beide ondersteuning voor het automatisch downloaden met NZB bestanden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vandaag lees je op downloadcentrum.com meer over het begrip NZB, want wat is dat nu eigenlijk? Maar ook vind je in deze handleiding een antwoord op de vraag hoe je kunt downloaden met NZB bestanden.

Wat is een NZB?

Het antwoord op de vraag ‘wat is een NZB bestand?’ is heel kort: een NZB bestand is een XML bestand met daarin informatie over de plek waar binnen Usenet bepaalde bestanden zich bevinden.

Met een NZB bestand kan een newsreader (een download programma voor Usenet) heel snel aan de slag met het downloaden van deze bestanden. Het NZB bestands-formaat werd ontwikkeld door de ontwikkelaars van de Newzbin.com website voor het downloaden van Usenet. De afkorting NZB is dan ook afkomstig van de naam NewZBin.

Waarvoor gebruik je een NZB bestand?

Een NZB bestand bestand is dus een bestand met daarin informatie over bepaalde downloads op Usenet. Om dit beter te begrijpen hierbij meer informatie over de werking en opbouw van een NZB bestand.

Als je download van Usenet dan download je geen complete film of tv-serie ineens. Alle informatie binnen binaire nieuwsgroepen (nieuwsgroepen met daarin bestanden) is in een heleboel kleine delen opgeslagen binnen deze nieuwsgroep. Elk van deze delen heet een article en elk van deze delen heeft een eigen naam. Om te kunnen downloaden van Usenet moet je dus eerst de namen van alle articles binnen een nieuwsgroep downloaden om daarna pas te kunnen beginnen met het selecteren van de articles die jouw download bevatten. Zoals je je kunt voorstellen is dit een tijdrovend proces.

Door het gebruik van een NZB bestand sla je de stap van het downloaden van de namen van articles binnen een binaire nieuwsgroep over. In een NZB bestand staan namelijk de namen van alle articles die samen een bepaalde film, tv-serie of muziek download bevatten.  Door een NZB bestand te openen in bijvoorbeeld Newsleecher of SABnzbD kunnen deze programma’s gelijk beginnen met het downloaden van Usenet.

Waar vind je NZB bestanden?

De vraag ‘wat is een NZB bestand’ is hierboven beantwoord. Dat technische verhaal is wellicht niet het meest interessante aspect van het downloaden met NZB bestanden. Belangrijker is natuurlijk het antwoord op de vraag ‘waar vind ik NZB bestanden?’. NZB bestanden kun je op een aantal manieren vinden.

 1. Via Google kun je NZB bestanden zoeken die mensen op hun eigen websites aanbieden.
 2. Je kunt via NZB zoekmachines zoals Binsearch zelf een NZB bestand aanmaken die de film, tv-serie of muziek bevat die jij wil downloaden
 3. Binnen Newsleecher, maar ook met andere Usenet download software, kun je zoeken naar NZB bestanden. Hiervoor worden NZB zoekmachines gebruikt.
 4. Je kunt NZB bestanden vinden op bepaalde download forums.

Heb je eenmaal een NZB bestanden gevonden dat de informatie bevat die jij nodig hebt? Open het NZB bestand dan met jouw Usenet download programma. Is het NZB bestand goed en is de informatie die je wil downloaden nog beschikbaar via de usenet provider die jij gebruikt? Dan zul het programma gelijk beginnen met downloaden.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 reacties

 • hoe krijg ik een nzb bestand omgezet in een e pub bestand? Luk me niet, kan ook op de computer bij mij bij programma files Spotnet staan???? Heel erg bedankt voor de tips….

  • martijn

   ePub bestanden zijn bestanden waarin een e-book is opgeslagen. Een NZB bestand is een bestand waarmee je kunt downloaden van usenet. Om je NZB bestand te gebruiken om een e-book te downloaden zul je het in een programma als sabNZBd moeten openen.

 • Piet Broodwinder

  Ik heb zelf een powerpoint muziek filmpje gemaakt daar staan 8 nummers muziek in die je kunt aanklikken nu is mijn vraag
  hoe maak ik daar NZB bestanden bij op het dan te plaatsen op Spotnet

  • Wat bedoel je precies met een powerpoint filmpje? Je kunt in Spotnet gemakkelijk Spots toevoegen via de knop ‘bestand’ en dan ’toevoegen’.

   • Piet

    Ik heb het geprobeerdt om mijn PP filmpje wat ik zelf heb gemaakt om dat er op te zetten is niet gelukt want er wordt ge-
    vraagd om NZB en dat is nu het probleem hoe maak (krijg) ik NZB bij mijn Powerpoint muziek filmpjes Gr,Piet

   • Piet

    Martijn ik ben al wat op leeftijd en niet zo technisch maar ik bedoel mijn eigen gemaakte muziek powerpoints je weet wel een stuk of 8 8 draaiende gitaren en daar kun je dan op klikken om af te spelen nu is de de vraag moet je om dat te uploaden naar spotnet doen door middel van NZB bestanden en zo ja hoe maak ik die bestanden ben hier al meer dan een jaar mee bezig maar het wil niet lukken B.V.D Piet