Wat is een WMV?Wat is een WMV bestand en hoe open je het?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (3.296 weergaven)
Wat is een WMV?

WMV

Films en series die je download van internet hebben vaak de extensie .WMV. Wil je weten wat een WMV bestand is en hoe je dit soort bestanden kunt openen of omzetten? Check dan deze handleiding waarin je meer leest over WMV bestanden.

WMV is een codec voor het maken, opslaan en afspelen van videobestanden. De afkorting WMV staat voor Windows Media Video. Een WMV bestand bevat daarom sowieso altijd een stream met video. Daarnaast kan een WMV ook een audiostream bevatten, in de meeste gevallen is dat ook zo.

WMV bestanden kun je ook afspelen op een Mac.

WMV bestanden kun je ook afspelen op een Mac.

De WMV codec wordt ontwikkeld door Microsoft. Die codec maakt deel uit van het Windows Media Framework. Een WMV bestand wordt vaak embedded opgeslagen in een ASF (Advanced Systems Format) bestand. Dit container bestand wordt door Microsoft ontwikkeld voor het weergeven van videobestanden. In een ASF bestand wordt video opgeslagen met de WMV codec terwijl voor het de audio WMA wordt gebruikt.

Om een WMV af te spelen heb je, in Windows 10, geen aparte software nodig. Uiteraard heb je de mogelijkheid wel. Veel ontwikkelaars maken mediaspelers die ook WMV ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan VLC of Kodi. Verder ondersteunen ook alle programma’s voor het converteren en maken videobestanden het WMV bestandsformaat.

DRM binnen WMV

In tegenstelling tot veel andere videocodecs biedt WMV wel ondersteuning voor DRM (Digital Right Management). Mediabestanden met inhoud die beschermd wordt door het auteursrecht kunnen in een WMV bestand worden voorzien van informatie over degene die het auteursrecht over de inhoud van dat bestand beheert. Bij inbreuk op de rechten van een film of serie kan de eigenaar met behulp van DRM op afstand het afspelen van de media blokkeren.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.