Wat is een .RAR bestand?Extensies: RAR, ZIP en GZ bestanden

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.049 weergaven)
Wat is een .RAR bestand?

.RAR

Iedere computergebruiker kent ze. Bestanden met de extensie .rar, .zip of .GZ. Maar wat zijn dit nu eigenlijk voor bestanden? En hoe open je bestanden met deze extensie? In deze ‘wat is‘ antwoord op deze vragen 🙂

ZIP, RAR, GZ en een groot aantal minder bekende extensies worden allemaal gebruikt door software die bestanden comprimeert. ZIP, RAR en GZ bestanden worden ook wel aangeduid als ‘archiefbestanden’. Ze fungeren eigenlijk als archief voor ingepakte (gecomprimeerde) bestanden.

ZIP, RAR en GZ bestanden worden om verschillende redenen aangemaakt. Allereerst nemen archiefbestanden afhankelijk van hun inhoud minder schuifruimte in. Met de huidige prijs van opslagruimte lijkt dat geen argument voor hun gebruik.

Veel mensen gebruiken gecomprimeerde bestanden om data te besparen. Als je tien foto’s wil e-mailen via mobiel internet dan kan scheelt het ontzettend veel data als je deze tien bestanden eerst comprimeert.

Heb je een RAR bestand gedownload? Dan weet je nu dat dit bestand een container is voor een, of meerdere, andere bestand(en).Wil je de weten wat er in je gecomprimeerde bestand zit? Dan heb je de juiste software nodig. 

Hoe moet je een ZIP, RAR of GZ bestand openen?

Om een archiefbestand te openen heb je (bij voorkeur gratis) software nodig. Gelukkig zijn dit soort programma’s er meer dan genoeg. Via Google, Startpagina en natuurlijk via Downloadcentrum.com vind je binnen de kortste keren enorm veel programma’s die ondersteuning bieden voor het werken met RAR, ZIP en GZ bestanden.

Het is onmogelijk om de beste software voor het inpakken en uitpakken van bestanden te benoemen. Daarvoor is het aantal pakketten simpelweg te groot. Beter is het om een aantal programma’s uit te proberen en uiteindelijk de software te kiezen die voor jou het beste werkt.

Winrar

Winrar

Zelf zweer ik overigens bij Winrar. Een snel, klein en gemakkelijk programma dat zich eenvoudig laat bedienen via Total Commander, mijn beste keuze voor het werken met bestanden. Verder heb ik ook goede ervaringen met Winzip, de laatste jaren is die tool echter erg commercieel geworden waardoor deze minder bruikbaar is.

 

 

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.