Scite downloadenSciTe – Een opensource tekst-editor

Geplaatst op: - bijgewerkt op (345 weergaven)
Scite downloaden

SSciTe

SciTe is een open-source programma voor het maken en bewerken van teksten. SciTe is niet te vergelijken met programma’s als Word of OpenOffice. SciTe is vooral bedoeld voor mensen die programmacode typen en daarvoor een handige editor zoeken. 

Scite wordt ontwikkeld onder een open-source licentie. Iedereen mag het programma daarom gratis downloaden, gebruiken en naar wens aanpassen. SciTe werkt op basis van een ‘bibliotheek’ met daarin functies voor het werken met teksten. Deze Scintilla Text Editor library wordt ook gebruikt door NotePad++.

SciTe is vooral geschikt als tekst-editor voor programmeurs. Zo biedt het programm syntax-highlighting. Dit betekent dat woorden in een tekst die behoren tot een bepaalde programmeertaal een kleurtje krijgen. Hierdoor is het makkelijker om te programmeren doordat je het overzicht beter kunt behouden.

SciTe biedt syntax-highlighting aan voor een groot aantal programmeertalen. Zo worden CSS, HTML, PHP, Java en JavaScript ondersteunt. Verder biedt SciTe ook andere mogelijkheden die het voor programmeurs makkelijker maakt om het overzicht in een bestande te bewaren. Zo kun je regels inklappen en zorgt het programma automatisch voor inspringende tabs.

 

De interface van SciTe is overzichtelijk.

De interface van SciTe is overzichtelijk.

Scite is beschikbaar voor Windows, Linux en OSX. De OS X versie kun je downloaden uit de app-store op je Appe Mac. De Windows en Linux versie kun je downloaden via de link bovenaan deze pagina.

Naast een installatiebestand voor Windows biedt die site ook een los uitvoerbaar bestand aan. Dit .exe bestand kun je gebruiken om SciTe op te starten vanaf een USB-stick of USB-schijf.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.