Problemen met het afspelen van video?Hoe moet je problemen met het afspelen van video oplossen?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (12.652 weergaven)
Problemen met het afspelen van video?

Video afspelen

Via internet kun je legaal en illegaal op ontzettend veel plekken series en films downloaden. Het afspelen van deze bestanden gaat bijna altijd zonder problemen. Hapert de video toch? Of heb je geen geluid? Lees dan deze handleiding.

Problemen oplossen met video

In deze nieuwe ‘Hoe moet je’ leer je namelijk hoe je  het problemen met het afspelen van videobestanden kunt oplossen. Hapert je video, heb je geen geluid, loopt het geluid niet synchroon of heb je problemen met ondertiteling? Wellicht kan ik je helpen.

De tips in deze handleiding zijn vooral geschikt voor problemen met videobestanden op je eigen computer. Voor problemen met streaming video via bijvoorbeeld Youtube of Netflix zijn de tips in deze handleiding minder geschikt. Datzelfde geldt voor problemen met video afspelen op je smartphone of tablet.

Hoe ontstaan problemen met videobestanden?

De oorzak van problemen met het afspelen van videobestanden op je computer, laptop, smartphone of televisie kunnen komen door een fout in het bestand. Maar ook problemen met je computer (en dan met name de mediaspeler-software die je gebruikt in combinatie met de hardware in je pc) of problemen met de beschikbare codecs kunnen de oorzaak zijn van videobestanden die haperen tijdens het kijken.

Wat is een codec?

Codecs voor het afspelen van video of muziek.

Codecs voor het afspelen van video of muziek.

Een codec is een stukje software dat computers gebruiken om video of audio te coderen of decoderen.

 

Wil je video kijken op je computer? Dan zorgt de mediaspeler-software ervoor dat door middel van een codec videobestanden worden afgespeeld op je scherm.

 

Voorbeelden van codecs zijn bijvoorbeeld de mp3-codec voor geluidsbestanden en de divx en xvid-codec voor video.

Verder kan het zo zijn dat de hardware in je computer niet krachtig genoeg is om bepaalde videobestanden af te spelen. Zeker als je beelden in ultrahoge resolutie download (4K of hoger) heb je een snelle computer nodig om dit soort bestanden zonder problemen af te spelen. Check dus altijd even wat voor videobestand je hebt. Is het bestand heel groot (> 50GB)? Download dan een andere en kleinere versie van deze video.

Mogelijke oplossingen

VLC Downloaden

De mogelijke oplossing voor haperende beelden of stotterend geluid tijdens het kijken naar een film begint bij het downloaden en installeren van de VLC-mediaspeler. Deze mediaspeler komt compleet met een breed scala aan codecs voor zowel beeld als geluid. Verder kun je met VLC handmatig ondertiteling aan of uitzetten.

VLC downloaden.

VLC downloaden.

Heb je problemen met het beeld, het geluid of de ondertiteling van een film download? Download en installeer VLC en open het bestand vervolgens met het programma om te kijken of het beeld nu goed is.

Gratis Software Om Film en Video Af Te Spelen

K-Lite Codec Pack

Het K-Lite-Codec Pack downloaden

Gebruik je VLC liever niet? Dan kun je ook een andere oplossing proberen. Het is namelijk ook verstandig om het K-Lite-Codec Pack te downloaden.

Deze bundel van software bevat een groot aantal codecs voor zowel video als audio-bestanden. K-Lite downloaden, installeren en je computer opnieuw opstarten en vervolgens met je favoriete mediaspeler proberen of het bestand nu niet meer hapert tijdens het kijken.

Werkt zowel VLC als K-Lite niet?

Heb je zowel VLC als het K-Lite Codec Pack geprobeerd om problemen met het kijken van video’s op te lossen maar hapert je beeld nog steeds? Dan kan ook het videobestand dat je wil bekijken fouten bevatten.

Om te kijken of het bestand fouten bevat kun je het het beste even openen op een andere computer of laptop. Hapert het beeld dan ook of heb je dezelfde problemen als op een andere computer? Dan zitten er waarschijnlijk fouten in het videobestand.

Tot slot

Haperende video’s en geluid dat niet gelijk loopt met het beeld zijn superirritant. Heb je problemen met videobestanden die niet opgelost zijn met de tips in deze handleiding? Reageer dan onder deze pagina en misschien kan ik of kunnen mijn lezers je helpen.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties