Wat is UsenetWat is Usenet?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (4.064 weergaven)
Wat is Usenet

Wat is Usenet

Downloadprogramma’s zoals Spotnet, SABnzbD en NZBGet downloaden bestanden van Usenet. Wil je weten wat Usenet is en hoe het kan dat je van Usenet heel makkelijk kunt downloaden? In deze ‘Wat is’ lees je alles over het antwoord op de vraag ‘Wat is Usenet?’.

Wat is Usenet?

Usenet is een platform voor het uitwisselen van berichten en bestanden. Oorspronkelijk werd Usenet ontwikkeld voor het uitwisselen van berichten. Al vrij snel nadat de eerste Usenet-servers online kwamen werd het platform geschikt gemaakt voor het uitwisselen van bestanden.

Usenet-servers zijn in de regel vrij toegankelijk voor iedereen.. Ook zijn er providers en instellingen die Usenet aanbieden binnen een bepaald taalgebied of binnen een organisatie of instelling. Servers die zich richten op een bepaald land of servers die binnen een besloten netwerk draaien zijn niet voor iedereen bereikbaar.

Usenet is een protocol dat enigszins te vergelijken is met een p2p protocol. De meeste berichten en bestanden worden gesynchroniseerd binnen een groot netwerk van Usenet-servers. Deze Usenet servers worden aangeboden door internetproviders maar ook zijn er bedrijven die zich exclusief richten op het aanbieden van Usenet abonnementen.

Usenet-servers synchroniseren bestanden zoals films en series onderling.

Usenet-servers synchroniseren bestanden zoals films en series onderling. Iedereen met toegang tot Usenet kan downloaden.

Nieuwsgroepen

Om berichten en bestanden overzichtelijk te kunnen plaatsen of lezen worden deze geplaatst binnen nieuwsgroepen. Zo is er een nieuwsgroep met als onderwerp ‘huisdieren’ maar ook onderwerpen als ‘politiek’ of ‘vakantie’ worden in aparte nieuwsgroepen behandeld.

Over bijna elk onderwerp kun je lezen in een eigen nieuwsgroep. En is er nog geen nieuwsgroep over jouw onderwerp? Dan is het eenvoudig om zelf een nieuwsgroep aan te maken met daarin berichten over een bepaald onderwerp.

Iedereen die dat wil kan met Usenet software zelf berichten plaatsen of lezen binnen een nieuwsgroep. Usenet en de bijbehorende nieuwsgroepen zijn te vergelijken met de fora die je overal op internet terugvindt.

Tekst maar ook bestanden

Films en series downloaden van usenet kan alleen via alt.bin nieuwsgroepen.

Films en series downloaden van usenet kan alleen via alt.bin nieuwsgroepen.

Naast tekstbestanden kun je op Usenet ook bestanden online plaatsen of bestanden downloaden. Zo worden bekende en onbekende linux-distributies vaak via Usenet aangeboden. Maar ook films, series, games en software worden op grote schaal, en vaak illegaal, op Usenet geplaatst.

Voor het plaatsen en downloaden van bestanden zijn ‘gewone’ nieuwsgroepen ongeschikt. Vaak zijn bestanden zoals films of series erg groot. Om Usenet snel en overzichtelijk te houden zijn er voor bestanden zogenaamde binaire nieuwsgroepen.

Deze binaries, zoals binaire nieuwsgroepen genoemd worden, herken je aan het voorvoegsel ‘alt.bin’. Binnen de ‘alt.bin’ nieuwsgroepen zijn er veel verschillende nieuwsgroepen met uiteenlopende binaire bestanden. Denk aan films, series, anime (=tekenfilm), manga of documentaires.

Downloaden van Usenet

Wil je bestanden downloaden van Usenet? Dan heb je twee dingen nodig.

  1. Een programma om bestanden te downloaden. Je kunt hiervoor Spotnet gebruiken maar ook SABnzbD, Newsleecher of NZBGet zijn programma’s waarmee je van Usenet kunt downloaden.
  2. Een abonnement op een provider die nieuwsgroepen aanbiedt. Veel providers in Nederland bieden nieuwsgroepen aan. Heeft jouw provider geen nieuwsgroepen? Ook dan kun je downloaden van Usenet maar dan met een betaald abonnement.

Over het antwoord op de vraag hoe je moet downloaden van Usenet kun je op downloadcentrum.com meerdere handleidingen vinden.

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat Usenet is en welke begrippen en betekenissen er bij deze manier van downloaden horen? Hou dan mijn site in de gaten, regelmatig schrijf ik nieuwe handleidingen over begrippen uit de computer en internet wereld in de rubriek ‘wat is…‘.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Hoe kan ik erachter komen wlk usenet provider ik heb . Kan dat KPN zijn ? Enkele jaren geleden was ik bij hetnet. Voor spotnet gaf ik op usenetprovider : Hetnet.nl
    Is dat dan nog steed sactief, onfdanks dat ik nu KPN heb?