Wat is retentie?Wat is retentie als je download via Usenet?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.535 weergaven)
Wat is retentie?

Wat is retentie?

Als je Spotnet, NZBGet, SABnzbD of een ander downloadprogramma voor Usenet gebruikt dan gebeurt het je vast wel eens dat een download mislukt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.

Een van de belangrijkste redenen van het mislukken van een download kan de retentie van de server die je gebruikt zijn. Vooral bij gratis Usenet providers komen retentie problemen veel voor. In deze ‘Wat is’ vertel ik je wat retentie is.

Zoals je vast wel weet bestaat Usenet uit een groot aantal servers die zijn ondergebracht bij verschillende bedrijven, zowel internet providers als usenet-aanbieders. Op deze servers kunnen gebruikers bestanden plaatsen en bestanden downloaden. Je kunt alleen bestanden downloaden van Usenet die andere mensen er op hebben geplaatst.

Klik hier voor een uitgebreid antwoord op de vraag ‘wat is Usenet?’

Het opslaan van bestanden op servers kost geld. Providers verwijderen daarom na een x aantal dagen de downloads die er het langst op staan. Het x aantal dagen dat een provider bestanden bewaart wordt ook wel ‘retentie’ genoemd’.

Gratis Usenet providers bewaren hun bestanden in de regel maximaal 30 dagen. Een download verdwijnt dus binnen een maand. Gerenommeerde Usenet providers zoals Giganews bewaren hun bestanden meer dan 2000 dagen. Je kunt bij deze providers dus bestanden downloaden die tot 5 jaar geleden online zijn geplaatst.

Retentie uitgelegd met een voorbeeld

Een gebruiker van Usenet plaatst een Linux distributie online in een binaire nieuwsgroep die door veel mensen wordt gebruikt om software te downloaden. Deze download is binnen een dag door bijna alle Usenet-provider opgepakt en wereldwijd downloaden een groot aantal mensen het programma.

Gratis Usenet providers en internet providers die hun klanten Usenet aanbieden verwijderen de download na 7 dagen. Hun klanten kunnen het programma nu niet meer downloaden omdat het buiten de retentie van 7 dagen valt die hun provider hanteert. Klanten van andere aanbieders kunnen de software nog gewoon downloaden.

Gaandeweg de tijd verwijderen steeds meer Usenet providers de upload van hun servers. Na 200 dagen is het bestand bij veel goedkope Usenet aanbieders ook niet meer beschikbaar. Alleen providers met een retentie van meer dan 200 dagen bieden de upload nu nog aan. Uiteindelijk blijft de upload alleen nog beschikbaar bij providers die een onbeperkte retentie aanbieden. In de praktijk betekent dit dat de upload na een jaar of zes nergens meer beschikbaar is.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.