PAR2 bestanden verwerk je met QuickPar.Par2 bestanden – downloads automatisch herstellen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.470 weergaven)
PAR2 bestanden verwerk je met QuickPar.

PAR2 bestanden verwerk je met QuickPar.

Mensen die veel films, series of muziek downloaden van internet zien de extensie PAR2 regelmatig voorbijkomen. Maar wat is een PAR2 bestand nou eigenlijk?

In deze nieuwe aflevering in mijn serie ‘wat is…?’ vind je een antwoord op deze vraag. Verder geef ik een goede tip voor de beste software om te werken met PAR en PAR2 bestanden.

De afkorting .PAR2, zoals deze ook als bestandsextensie wordt gebruikt, staat voluit voor het begrip parchive. Dat woord staat op haar beurt weer voor Parity Archive Volume Set.

Met een PAR2 bestand kunnen downloads gecontroleerd worden op validiteit. Verder kunnen met behulp van PAR2 bestanden beschadigde bestanden automatisch worden gerepareerd.

Vooral voor mensen die veel downloaden via NZB bestanden en Usenet zal het begrip PAR2 geen onbekende zijn. PAR2 werd namelijk ontwikkelt voor het gebruik op Usenet.

In de begindagen van Usenet kwam het regelmatig voor dat bestanden incompleet of beschadigd arriveerden bij gebruikers. Zij konden met PAR en later PAR2 bestanden hun downloads zelf repareren.

Hoe werkt een PAR2 bestand?

Een PAR2 bestand werkt op basis van extra bestanden die worden toevoegd aan een download. In deze extra bestanden is informatie opgeslagen over de bestanden die in de download zitten. Op basis van deze informatie kan gekeken worden of een download compleet is.

Blijkt dat een download incompleet is dan kan op basis van de in de PAR2 bestanden opgeslagen informatie de download gerepareerd worden. Hierbij geldt dat wel voldoende PAR2 gegevens moeten zijn toegevoegd. Voor een optimale werking van PAR2 bestanden moet tussen de 10 en 20% van alle informatie in een download via PAR2 worden aangemaakt.

PAR2 software

Veel programma’s, zoals SABnzbD (waarmee ook Spotnet werkt), gebruiken PAR2 bestanden om downloads te controleren en repareren. Ook programma’s die werken met bestanden zoals Total Commander gebruiken PAR2 software.

Wil je een programma hebben dat je handmatig kunt gebruiken om PAR2 bestanden te maken? Dan is QuickPAR veruit de beste keuze. Wil je Quickpar downloaden gebruik dan deze website. Je vindt daar de Quickpar software voor zowel Windows als andere besturingssytemen.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.