Wat is een HTML bestand?Wat is een HTML bestand?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.740 weergaven)
Wat is een HTML bestand?

HTML

Een HTML bestand vormt de basis van het internet. Maar dat wist je misschien al. Wil je meer weten over HTML bestanden? In deze ‘Wat is’ handleiding vertel ik je alles over HTML bestanden. Wil je een website maken met HTML? Probeer dan eens WordPress.

Een HTML bestand is in essentie een bestand met daarin een combinatie van tekst en opmaak. De tekstuele informatie is leesbaar, net zoals de HTML codes dat zijn. HTML is de afkorting voor HyperText Markup Language, het bestandsformaat voor websites en veel online applicaties. Verder ondersteunt een HTML bestand de mogelijkheid om te hyperlinken: en dat is natuurlijk een essentieel onderdeel van het internet.

Een voorbeeld van een HTML bestand.

Een voorbeeld van een HTML bestand, in deze afbeelding zie je alleen html tags en attributen.

Tekst, tags en attributen

Een HTML bestand is opgebouwd uit tekst en HTML-tags. Deze tags worden gebruikt om aan te geven wat voor soort content er binnen de tags staat. Zo wordt de tag <head> gebruikt om aan te geven dat er binnen deze tag informatie over de pagina staat. Denk dan bijvoorbeeld aan de titel of de beschrijving van een pagina.

Andere voorbeelden van HTML-tags zijn bijvoorbeeld de <h1> tag voor titels, de <img> voor de link naar een afbeelding of de <a> tag die gebruikt wordt om een link naar een andere pagina aan te geven. Een HTML tag kan voorzien worden van een of meerdere attributen.

Bijna elke HTML tag wordt geopend en gesloten. Een voorbeeld hiervan is de volgende tag: <head></head>. De forward slash in de laatste head-tag geeft aan dat deze gesloten is.

 

Een HTML attribuut kan alleen worden toegevoegd aan een HTML-tag. Een attribuut zorgt ervoor dat een tag bepaalde eigenschappen verkrijgt. Zo kun je een afbeelding groter of kleiner maken en kun je een link automatisch openen in een nieuw venster. Attributen worden gekoppeld aan tags, je kunt ze echter niet willekeurig combineren.

Een veel belangrijkere functie voor attributen is de koppeling die je door middel van een attribuut kunt maken met een extern CSS bestand. Een CSS bestand is een bestand waarin de opmaak van een HTML bestand verder wordt gespecificeerd. Door een HTML tag een attribuut mee te geven kun je vanuit een CSS bestand dit attribuut vormgeven. Het voordeel hiervan is het feit dat je HTML bestand overzichtelijk blijft.

Tot slot

HTML bestanden worden opgeslagen in plain text en vervolgens online gepubliceerd. Browsers, (Chrome, Edge, Explorer of Safari) lezen vervolgens het HTML bestand en geven het bestand op de juiste wijze weer. Wil je een HTML bestand openen zonder dat de HTML wordt gebruikt? Gebruik dan Notepad of een andere tekst-editor.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.