Filezilla FTP opzettenFileZilla – je eigen FTP server opzetten

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.826 weergaven)
Filezilla FTP opzetten

Filezilla

Veel mensen downloaden bestanden via FTP. De techniek achter FTP is al oud en beproefd: het versturen en ontvangen van bestanden via FTP gaat snel en de software om mee te downloaden is veelal gratis beschikbaar.

Om te kunnen downloaden via FTP heb je een FTP-programma nodig. Een van de beste FTP programma’s om mee te downloaden is SmartFTP. Wil je andere mensen graag jouw bestanden via FTP laten downloaden? Dan heb je juist andere software nodig. Je moet dan namelijk je eigen FTP-server opzetten.

FileZilla

Het opzetten van je eigen FTP server is gelukkig niet moeilijk. Met Filezilla zet je in een handomdraai je eigen FTP-server op. Na het downloaden van de software is het installeren erg gemakkelijk. Je kunt in de instelling ingeven of mensen anoniem of juist via een gebruikersnaam en wachtwoord toegang kunnen krijgen tot de FTP server. Ook kun je groepen gebruikers aanmaken die via een groepsaccount toegang krijgen tot de bestanden.

Ook kun je bijvoorbeeld aangeven of mensen alleen mogen downloaden of dat ze ook bestanden op de FTP server mogen uploaden. Daarnaast kun je beveiligde FTP-verbindingen via SSL opzetten en wordt Kerberos encryptie ondersteunt.

Filezilla Server ondersteunt ook FXP. In dagen voor Spotnet en Bittorrent was het verspreiden van bestanden zoals films, tv-series of muziekalbum via FXP erg populair. FXP-en is het verplaatsen van bestanden tussen FTP servers onderling. Op het moment dat je zelf een FTP server hebt op je computer kun je zelf (of kunnen anderen) daar bestanden naartoe verplaatsen.

De overzichtelijke interface van FileZilla server.

De overzichtelijke interface van FileZilla server.

 

Alleen voor Windows

De FileZilla server software wordt alleen aangeboden in een Windows versies. Wil je downloaden via de FTP-software van Filezilla dan worden ook andere besturingssystemen ondersteunt. Filezilla Server ondersteunt alle Windows versies vanaf Windows XP. De systeemeisen voor FileZilla zijn verder laag: je kunt het programma ook op oude computers of laptops installeren.

 

 

 

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.