Digikam - beheert al je foto'sDigikam – fotobewerkingssoftware voor de semi-professionele fotograaf

Geplaatst op: - bijgewerkt op (701 weergaven)
Digikam - beheert al je foto's

Digikam – beheert al je foto’s

Digikam is een gratis programma voor het beheren van grote aantallen afbeeldingen. Ben je een fanatiek fotograaf of maak je veel foto’s met je smartphone? Download dan nu Digikam en laat deze handige tool je helpen met het beheren van je fotocollectie.

DigiKam is bedoeld voor (semi) professionele fotografen die werken onder Linux of Apple’s OS X. Oorspronkelijk was de tool vooral bedoeld voor gebruik onder Linux. DigiKam is een tool die speciaal ontwikkeld werd voor deKDE desktop die je op Linux kunt gebruiken.

Vanwege het succes van DigiKam bij een grote groep gebruikers en vanwege het feit dat de software onder een opensource licentie wordt aangeboden is er sinds vorig jaar ook een Windows versie van het programma beschikbaar. Deze versie biedt in grote lijnen dezelfde functionaliteit als de Linux en OS X versies.

Een schermafbeelding van DigiKam.

Een schermafbeelding van DigiKam.

De ontwikkelaars geven een kleine waarschuwing af: DigiKam kan onder Windows problemen opleveren vanwege het ontbreken van bepaalde mogelijkheden. Mocht je besluiten om DigiKam te downloaden om je fotocollectie te beheren wees je dan bewust van dit risico.

Mogelijkheden DigiKam

DigiKam biedt ontzettend veel mogelijkheden rondom allerlei taken die horen bij het beheren van fotocollecties. Een complete opsomming zou voor deze review te lang zijn. Daarom hierbij een paar van de meest in het oog springende mogelijkheden.

  1. DigiKam haalt afbeeldingen rechtstreeks van je camera. Basisbewerkingen, denk aan het roteren, verkleinen, vergroten, of lichter of donkerder maken van foto’s, worden uitgevoerd tijdens het verplaatsen van je foto’s.
  2. Zijn je foto’s geimporteerd in DigiKam dan kun je met behulp van het tagging systeem exif informatie toevoegen aan je afbeeldingen. Dit kan per foto maar je kunt ook ineens een hele set foto’s van de juiste informatie voorzien.
  3. DigiKam biedt een aantal mogelijkheden tot het ineens bewerken van grotere aantallen foto’s. Zo kun je rode ogen correctie voor een set afbeeldingen toepassen en kun je foto’s verkleinen of vergroten.
  4. Tot slot kun je met Digikam automatisch een fotoboek samenstellen dat je gemakkelijk op internet kunt publiceren. DigiKam zorgt voor de thumbnails, voor de foto’s in een groot formaat en voor de bijbehorende HTML-codes voor het weergeven van je fotoboek op internet.

Tot slot

DigiKam is een uitgebreid programma voor de semi-professionele fotograaf. Het is aan te raden om de tool te gebruiken op Linux computers. Heb je daar minder verstand van dan kun je via de link bovenaan deze pagina de Windows versie van de tool downloaden. Deze biedt in grote lijnen dezelfde functionaliteit maar kan kleine problemen geven.

Wil je een ander programma voor het beheren van je digitale foto’s dat net een beter minder ingewikkeld is? Probeer dan bijvoorbeeld Picasa, dit programma is ook gratis en is voor thuisgebruik prima geschikt.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.