Drupal - je eigen website makenDrupal downloaden – zelf een website maken

Geplaatst op: - bijgewerkt op (770 weergaven)
Drupal - je eigen website maken

Drupal

Drupal is naast WordPress en Joomla een van de drie grotere aanbieders van professionele software voor het maken van websites en webshops.

Net als de beide concurrenten werkt Drupal ook op basis van PHP

De markt voor software om zelf geavanceerde websites te maken bestaat uit een aantal spelers. De meeste bekende gratis programma’s om een website in eigen beheer te maken zijn WordPress en Joomla. Een derde ontwikkelaar van website-software is Drupal. Met deze in PHP geschreven software kun je op een eigen server je eigen website maken.

De nieuwe versie van Drupal luistert naar versie-nummer 7.32. In alle versies van Drupal vanaf versie 7 is een nieuwe interface geïmplementeerd waarmee een website of web-applicatie nog intuitiever beheerder kan worden. Ook is het beheren van een zelfgemaakte website met deze nieuwe interface nog makkelijker.

Drupal is een CMS (Content Management Systeem)

Drupal is een zogenaamd CMS. Die afkorting staat voor Content Management Systeem, wat in normaal Nederlands weer staat voor een systeem waarmee inhoud beheerd kan worden. Zo kun je met Drupal mooie weblogs online zetten maar ook kun je met Drupal je eigen webwinkel maken.

Drupal is erg geavanceerd want naast eenvoudige blogs en leuke websites kun je met Drupal ook ingewikkelde web-applicaties maken. Denk dan bijvoorbeeld aan websites waarmee documenten kunnen worden uitgewisseld met collega’s of websites die je kunt gebruiken om met grote groepen mensen te communiceren.

De standaard startpagina van een Drupal website.

De standaard startpagina van een Drupal website.

Vormgeving aanpassen met templates

Net zoals WordPress biedt Drupal ook uitgebreide mogelijkheden om je zelfgemaakte website naar wens uit te breiden of aan te passen. Zo kun je online op veel plekken gratis templates vinden om de vormgeving (layout) van je Drupal website aan te passen.

Ben je zelf handig met HTML en CSS? Dan kun je ook aan de slag gaan met de standaard template van Drupal. Het naar eigen wens aanpassen van de vormgeving van Drupal kan heel eenvoudig met tekstbewerkingssoftware gericht op webdevelopment (probeer bijvoorbeeld RJ TextEd).

Drupal uitbreiden met plugins

Ook kun je met plugins de functionaliteit van je site aanpassen. Zo zijn er plugins voor het maken en beheren van een forum maar zijn er ook plugins voor het beheren van afbeeldingen of pdf-documenten. Drupal biedt ontzettend veel gratis functionaliteit door middel van plugins.

Drupal wordt gratis aangeboden en is ontwikkeld in PHP. Daardoor kan iedereen die daar kennis voor heeft zelf plugins ontwikkelen om Drupal uit te breiden. Ook voor templates geldt hetzelfde: iedereen kan zelf templates maken en aanpassen naar wens.

Tenslotte

Ben je op zoek naar goede en gratis te downloaden software voor het maken van een website? Dan is Drupal een goed alternatief voor zowel WordPress als Joomla. Groot voordeel van Drupal ten opzichte van beide alternatieven zijn vooral de vele mogelijkheden voor het maken van web-apps en de gemakkelijke bediening. Gratis downloaden via de link bovenaan deze pagina.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.