SkypeSkype: gratis bellen en chatten op je computer, smartphone en tablet

Geplaatst op: - bijgewerkt op (950 weergaven)
Skype

Skype

Skype is een programma waarmee je via internet gratis kan bellen en chatten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Skype of wil je Skype downloaden?

In deze handleiding leer je waar je Skype kunt downloaden, hoe het programma werkt en waar je terecht kunt voor problemen.

Wat heb je nodig om te Skypen?

  • De software voor Windows, Android of iOS
  • Een webcam en een headset als je Skype gebruikt op je PC
  • Een werkende internetverbinding
  • Een snelle computer of een smartphone of tablet met een camera.

 

Skype downloaden

Om te kunnen bellen of chatten via Skype heb je allereerst de software nodig. Skype wordt aangeboden voor een groot aantal besturingssystemen. Alle versies van Skype zijn beschikbaar als gratis download. Ook het gebruik van het programma is in veel gevallen gratis.

Skype wordt ontwikkeld en aangeboden door Microsoft. Daarom werkt Skype ook op de XBox spelcomputer van dat bedrijf en ondersteunen ook Outlook en Kinect het chat- en belprogramma. Verder kun je Skypen op de PSP en PSvita.

Installeren

Skypen kan ook op je iPad of iPhone.

Skypen kan ook op je iPad of iPhone.

De installatie van Skype is simpel. Zowel op Apple Mac als voor Windows volstaat het doorlopen van de installer. Daarna moet je een account aanmaken bij Microsoft om te kunnen beginnen. Hiervoor moet je een e-mail adres hebben, maar dat hoeft niet perse een Outlook mail-adres te zijn. Ook met een Gmail account kun je Skype gebruiken.

Voor iOS en Android is de installatie van Skype nog eenvoudiger. In de App store van Apple en de Play Store voor Android kun je Skype rechtstreeks downloaden en installeren. Ook op mobiele apparaten heb je echter een account nodig om te kunnen beginnen met bellen of chatten.

Skype en Firewall?

Skype werkt via een zelf ontwikkeld p2p protocol. Dit protocol is zo gemaakt dat een gemiddelde firewall Skype niet zal blokkeren. Heb je toch problemen met Skype? Probeer dan om tijdelijk je firewall uit te schakelen. Is je firewall de oorzaak van de problemen met Skype? Voeg het programma dan toe aan de whitelist van je beveiligingssoftware.

Skype werkt ook op Android smartphones en tablets.

Skype werkt ook op Android smartphones en tablets.

 

Gratis of betaald?

Bellen en chatten met Skype is niet altijd gratis. Bel je naar andere mensen met Skype op hun computer? Dan is dat wel gratis. Bel je met Skype naar vaste of mobiele nummers? Dan heb je daarvoor een Skype-tegoed nodig. Bellen naar mobiele en vaste nummers met Skype is qua prijs concurrerend met de tarieven van bijvoorbeeld KPN. Meer informatie over de tarieven van Skype hier.

Als je met een mobiele telefoon gebruik maakt van Skype hou dan zeker rekening met je dataverbruik. Bellen en chatten is in sommige gevallen gratis, je provider trekt de data die je via Skype gebruikt gewoon van je tegoed af. Zeker als je prepaid internet gebruikt op je mobiel is het gebruik van Skype alleen aan te raden als je online bent via een draadloze (wifi) verbinding.

Conclusie: Skype downloaden of niet?

Skype is een prima programma voor mensen die gratis willen bellen via internet. Zeker met familie in het buitenland is Skype een prima alternatief voor een normaal telefoongesprek. Zeker ook omdat je met Skype ook je webcam kunt gebruiken: je kunt zo niet alleen de stem van iemand horen, je ziet diegene ook in beeld.

Naast Skype zijn er ook alternatieven: voor iOS en OS X gebruikers is Facetime wellicht eenvoudiger. En ook met Whatsapp kun je tegenwoordig gratis bellen. Skype is echter niet helemaal te vergelijken met deze programma’s. Je kunt met Skype ook naar vaste nummers en naar mobiel bellen. En dat kan niet met Facetime en Whatsapp.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.