Windows 10 logoWindows 10 installeren: bescherm je privacy

Geplaatst op: - bijgewerkt op (7.945 weergaven)

Windows 10 is omstreden vanwege de vele manieren waarop Microsoft persoonlijke informatie verzameld. Als je niet oplet dan weet Microsoft binnen 10 minuten welk voer je goudvis eet, aldus weblog Geenstijl. Windows 10 kent de nodige ingangen voor microsoft om achter privacy gevoelige informatie te komen.

Lees hier hoe je Windows 10 nu kunt downloaden

Gelukkig zijn er genoeg manieren om Windows 10 te installeren zonder dat Microsoft met jouw persoonlijke gegevens aan de haal gaat. In deze ‘hoe moet je’ lees je hoe je Windows 10 veilig kunt installeren: zonder spyware en andere apps die inbreuk maken op je privacy.

Een goede Windows 10 installatie waarbij Microsoft niet al je persoonlijke gegevens in handen krijgt begint al tijdens de installatie. Als je namelijk de ‘Snelle Instellingen voor Installatie’ gebruikt dan geef je Microsoft automatisch al toestemming om veel gegevens te verzamelen.

Klik tijdens de installatie op ‘Aanpassen’ en vink alle opties in het scherm dat zich dan opent uit. Het balkje staat dan naar links en ernaast staat de tekst ‘Uit’. Hieronder zie je hoe het scherm eruit ziet voor een Engelstalige installatie van Windows 10.

Gebruik altijd de 'Custom' opties tijdens een Windows 10 installatie.

Gebruik altijd de ‘Custom’ opties tijdens een Windows 10 installatie, de andere optie dan die hier is geselecteerd dus!

Is Windows 10 met succes geïnstalleerd? Dan kun je de volgende stappen zetten om het besturingssysteem nog minder informatie te laten doorsturen. Je kunt alle stappen doen maar ook kun je ervoor kiezen om een aantal zaken aan te passen.

Privacy instellingen: configuratiescherm

Ga naar het ‘instellingen’ en dan naar ‘privacy’.  Zet alle schuifjes op ‘Uit’ om je privacy te beschermen. Naast de opties onder ‘Algemeen’ is het verstandig om ook de andere opties uit te schakelen. Vooral de opties ‘Locatie’, ‘Accountgegevens’, ‘Camera’ en ‘Overige Apparaten’ zou ik uitzetten.

Helemaal onderaan de rij met keuzemogelijkheden in de Windows 10 Privacy instellingen staat de optie ‘Feedback en Diagnose’. In dit scherm staan twee opties, zet de eerste op ‘Nooit’ en kies voor de tweede ‘Basic’.

Het configuratiescherm van Windows 10.

Het configuratiescherm van Windows 10.

Bijwerken en beveiliging: configuratiescherm

Zijn de Privacy Instellingen bijgewerkt ga dan terug naar het configuratiescherm. Kies daar voor de optie ‘Bijwerken en beveiliging’. Klik vervolgens op de link ‘Geavanceerde opties’ en selecteer dan ‘Kiezen op welke manier updates worden geleverd’. In het scherm dat zich nu opent is het verstandig om de eerste optie op ‘Uit’ te zetten.

Ook het wijzigen van de computernaam kan bijdragen aan een minder privacy-gevoelige installatie van Windows 10. Klik op het zoek-icoon en tik ‘Over’. Klik nu op ‘Informatie over deze PC’ en kies voor de optie ‘Naam van PC wijzigen’. Geef je Windows 10 computer nu een naam die je zelf kiest.

Andere tips

  1. Als je een Engelstalige versie van Windows 10 gebruikt dan is het verstandig om Cortona, de spraakassistent van Windows 10, uit te zetten. Cortona is nog niet beschikbaar in Nederland dus voor als je Windows 10 gaat installeren in onze taal dan hoeft dat niet.
  2. Windows 10 wordt standaard geleverd met software voor surfen op internet, het kijken naar foto’s en het luisteren naar muziek. Beter is om voor die taken andere software te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan Firefox, VLC of Irfanview.

Tenslotte

Windows 10 is een fijn besturingssysteem. Wil je het systeem gebruik zonder dat Microsoft al je persoonlijke data in handen krijgt dan kun je met de tips in deze Windows 10 handleiding een goede start maken. In dit artikel lees je nog meer aanpassingen aan Windows 10 waarmee je je computer veiliger maakt. Dat artikel diende ook als bron voor deze handleiding.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties