Je harddisk defragmenteren.Je harde schijf defragmenteren of trimmen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.968 weergaven)
Je harddisk defragmenteren.

Je harddisk defragmenteren.

Computers worden steeds sneller en harde schijven steeds groter. Om je Windows computer snel en je harddisk groot te houden is het verstandig om deze af en toe te defragmenteren of te trimmen.

In deze nieuwe ‘Hoe moet je’ leer ik je hoe je met IOBit Smart Defrag je harddisk kunt defragmenteren of trimmen.

Er zijn meerdere programma’s geschikt voor het defragmenteren van schijven. Ik heb gekozen voor de software van IOBit vanwege het gebruiksgemak. IOBit Smart Defrag werkt onder Windows 10, Windows 8 en 7 en Windows Vista.

Wanneer trimmen en wanneer defragmenteren?

Een SSD moet je trimmen, een normale harddisk defragmenteren.

Een SSD moet je trimmen, een normale harddisk defragmenteren.

Trimmen en defragmenteren zijn twee begrippen die in veel software voor het beheren van harde schijven terug komen. Het verschil tussen beide begrippen zit hem in het soort schijf dat je in computer of laptop hebt.

Heb je een SSD die traag wordt of die bijna vol is? Dan is het verstandig om allereerst schijfruimte vrij te maken. Is dat gelukt gebruik dan de software voor het trimmen van je SSD. Hierdoor wordt je SSD opgeschoond en zal hij een stuk sneller reageren. Met ioBit Smart Defrag kun je een SSD trimmen.

Heb je een normale harde schijf? Dan is het noodzakelijk om deze regelmatig te defragmenteren. Het defragmentatie-proces zorgt ervoor dat gegevens die bij elkaar horen bij elkaar geplaatst worden. Dit zorgt voor snellere lees- en schrijfacties van de schijf. Defragmenteren is een van de mogelijkheden met IOBit Smart Defrag.

Apple Mac of Linux defragmenteren?

De software die ik in deze handleiding gebruik werkt alleen onder Windows 10, 8, 7 en Windows Vista. Voor computers met andere besturingssystemen, denk aan OS X voor Apple Mac en Linux, kan het defragmenteren of trimmen van een schijf ook tot snelheidswinst leiden. Wellicht dat ik op een later moment software zal bespreken voor Linux en OS X.

Tot slot nog wel de opmerking dat defragmenteren vooral voor Windows computers een goede manier is om snelheidswinst te behalen. Zowel Linux als Apple Mac zijn netter in het lezen en schrijven van gegevens naar een SSD of traditionele harde schijf. Hierdoor is het defragmenteren of trimmen minder noodzakelijk dan op Windows computers.

Downloaden en installeren

IOBit Smart Defrag is een gratis programma. Je kunt het via de website van de ontwikkelaar downloaden.Het programma is maar enkele megabytes groot en is alleen geschikt voor Windows.

Omdat het programma gratis is moet je tijdens de installatie even goed opletten. IOBit wil namelijk graag andere tools die het bedrijf ontwikkelt mee-installeren. Dat is echter nergens voor nodig: vink de beide opties tijdens de installatie uit om alleen het benodigde defragmentatie programma te downloaden.

Defragmenteren of trimmen

Het trimmen of defragmenteren van een schijf is met IOBit Smart Defrag erg eenvoudig. Na het opstarten van de tool opent zich het hoofdscherm zoals je het ziet in de afbeelding hieronder.

Alle schijven in je computer worden in een apart gekleurd vak weergegeven. Vink de schijven aan die je wil trimmen of defragmenteren en klik op de blauwe knop onderin het scherm.

Vink de schijf aan en klik op de blauwe knop onderin het scherm.

Vink de schijf aan en klik op de blauwe knop onderin het scherm.

IOBit Smart Defrag zal nu aan de slag gaan met het uitvoeren van de geselecteerde actie. Afhankelijk van de grootte kan dit tot een wel een uur duren. IOBit houdt je netjes op de hoogte van het verloop van de werkzaamheden. In dit scherm kun je ook zien hoe lang het programma verwacht bezig te zijn.

Het trimmen van een SSD gaat snel, defragmenteren duurt wat langer.

Het trimmen van een SSD gaat snel, defragmenteren duurt wat langer.

Tot slot

Tot slot een paar opmerkingen rondom het defragmenteren van een harde schijf in een Windows computer.

  1. Laat je computer met rust als deze aan het defragmenteren of trimmen is. Hierdoor zal het defragmentatie proces sneller verlopen en is het eindresultaat beter.
  2. Het trimmen en defragmenteren van een harddisk zijn beide taken die je regelmatig moet uitvoeren. Overdrijf dit niet: eens per 3 maanden is meer dan voldoende.
  3. IOBit Smart Defrag is een van de gratis programma’s voor het defragmenteren van een schijf. Check onze pagina met optimalisatie-tools voor meer keuze.

 

 

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.