Gehackt, gespamd? Check of je inloggegevens op HaveIBeenPwned staan
Bijna dagelijks worden er op verschillende manieren grote databestanden buitgemaakt door criminelen. Zij gebruiken deze bestanden om geld van rekeningen af te schrijven, illegale transacties te doen via Marktplaats of eBay, ongewenste e-mails te versturen of voor andere criminele doeleinden.
Heb je het gevoel dat je meer ongewenste e-mail krijgt dan eerder? Wordt er door andere gebruik gemaakt van jouw Facebook, Instagram of Twitter accounts? Of ben je om een andere reden bezorgd over je inloggegevens of online privacy? Check dan op IHaveBeenPowned of jouw gegevens misschien zijn buitgemaakt door cybercriminelen.
IHaveBeenPwned is een website die op grote schaal bijhoudt welke e-mail adressen en andere persoonlijke informatie is buitgemaakt bij grote online datalekken of diefstallen. IHaveBeenPwnd heeft gegevens van honderden miljoenen internetters in haar database wiens e-mail adres ooit in handen van onbevoegden terecht is gekomen.
Om te weten te komen of jouw account ooit is buitgemaakt door cybercriminelen hoef je alleen je e-mail adres in te vullen. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van alle hacks, inbraken en datalekken waarbij jouw e-mail adres betrokken is geweest. Krijg je een positieve melding? Dan is het aan te raden om je wachtwoord te wijzigen.
Controleer daarnaast ook via welke site jouw gegevens zijn gelekt. Is het een site die je al jaren niet meer actief gebruikt? Dan is het verstandig om te kijken of jouw account daar nog bestaat en of het niet door onbevoegden wordt misbruikt. Daarnaast is het ook aan te raden om sites die je gebruikt in combinatie met gelijke e-mailadres en wachtwoordcombinaties te controleren.
Ook in Nederland bestaat een gelijkwaardig initiatief. Via Politie.nl kun je op basis van je e-mail adres controleren of de Nederlandse politie jouw persoonsgegevens ooit is tegengekomen tijdens een onderzoek naar hacks bij grote internetbedrijven.
bronnen
https://www.politie.nl/themas/controleer-of-mijn-inloggegevens-zijn-gestolen.html
- Muziek streamen via een Raspberry Pi met MoOde Audio Player - maart 21, 2021
- Afbeeldingen samenvoegen met PTGui - maart 6, 2021
- Een MP4 bestand afspelen als Windows Media Player een foutmelding geeft - februari 27, 2021