Downloaden met NZBNZB bestanden zoeken en downloaden

Geplaatst op: - bijgewerkt op (159.521 weergaven)
Downloaden met NZB

NZB

Als je regelmatig van de nieuwsgroepen download met Spotnet dan heb je vast wel eens de term NZB voorbij zie komen. Maar ook andere downloadprogramma’s werken met NZB bestanden (SABnzbD bijvoorbeeld).

Wil je weten wat een NZB is en hoe je met zo’n bestnad moet downloaden? Lees dan mijn handleiding met daarin mijn ervaringen met NZB bestanden en Windows 10.

Tip

Wil je eenvoudig een serie of film downloaden? Klik dan hier om alles over Spotnet te leren.

Om te beginnen

In deze handleiding leer hoe je kunt kunt downloaden met NZB bestanden.

Om te beginnen vertel ik je eerst wat nieuwsgroepen en binaire nieuwsgroepen zijn. Daarna vertel ik je wat een NZB bestand is en met welke gratis software je NZB bestanden kunt openen.

Tot slot vind je hier een antwoord op de vraag hoe je met Google gemakkelijk NZB bestanden kunt vinden voor films, tv-series en muziek. Wil jij downloaden met NZB bestanden? Dan ben je hier aan het goede adres!

Wat zijn nieuwsgroepen en Usenet?

Om te kunnen begrijpen hoe je kunt downloaden met NZB bestanden is het eerst belangrijk om te weten dat je alleen kunt downloaden met NZB via nieuwsgroepen. Nieuwsgroepen maken op hun beurt weer deel uit van Usenet. Usenet is een plek op internet waar mensen kunnen discussiëren over uiteenlopende zaken. Dat discussiëren gebeurt in nieuwsgroepen.

Je hebt bijvoorbeeld nieuwsgroepen over films, over muziek, over tv-series en zo kun je nog wel even doorgaan. Naast discussies zijn er ook nieuwsgroepen waar bestanden kunnen worden uitgewisseld. Deze nieuwsgroepen noem je binaries. Downloaden met NZB bestanden gaat via deze binaire nieuwsgroepen.

Muziek, films en tv-series downloaden uit binaries

Nieuwsgroepen waar je bestanden kunt downloaden noem je binaries, je herkent ze binnen Usenet aan het voorvoegsel ALT (alt.binaries). Je kunt met een newsreader (Newsleecher is een hele bekende) de binaries binnen Usenet doorzoeken en zo handmatig films, muziek of tv-series downloaden. Dat is hartstikke veel werk, de binaries staan vol met downloads en handmatig een alt.binaries doorzoeken kost erg veel tijd.

In het screenshot hieronder zie je dat de meest populaire alt.binaries nieuwsgroep meer dan 45 miljoen bestanden telt. Het downloaden van alleen de bestandsinformatie (die terug te vinden is in de header van elk artikel) zou je al ontzettend veel tijd kosten. En dan heb je nog geen echte download binnen!

alt.binaries

alt.binaries

Daarnaast zijn er nog andere redenen om niet handmatig een nieuwsgroep te doorzoeken naar de films of de muziek die je wil downloaden. Om het je gemakkelijker te maken kun je beter downloaden met NZb bestanden. Wat een NZB bestand precies is lees je nu.

Wat is een NZB bestand?

De gegevensbestanden in de alt.binaries nieuwsgroepen staan in kleine stukjes (artikelen of articles) online. Dat is om het uploaden en verwerken van grote bestanden gemakkelijk te maken. Elk article (een deel van een film, game of tv-serie) op een binaire nieuwsgroep is voorzien van een uniek nummer (een ID).

Een NZB bestand is een tekstbestand met de nummers van de artikelen die samen een download maken. Deze download kan een film, tv-serie of album zijn maar ook software en e-books worden vaak als download aangeboden via NZB bestanden.

Naast het unieke nummer van de verschillende artikelen die samen een download maken wordt ook de nieuwsgroep genoemd waar dit artikel terug te vinden is.

Een voorbeeld van de inhoud van een NZB bestand zie je hieronder. Dit voorbeeld is afkomstig van de Wikipedia pagina over NZB bestanden. Je ziet vanaf de regels Segments duidelijk de twee artikelen die gebruikt worden om deze download compleet te maken. Voor het downloaden van een film heb je net zo’n soort bestand maar dan met veel meer regels. Voor elke download van Usenet met een NZB bestand heb je dus telkens een nieuw NZB bestand nodig.

De inhoud van een NZB bestand

De inhoud van een NZB bestand

NZB bestanden openen

SABnzbD

SABnzbD

Om een NZB bestand te kunnen gebruiken om te downloaden van nieuwsgroepen heb je speciale software nodig. Er is een groot aantal bedrijven dat gratis NZB software ontwikkeld. Populaire software voor het downloaden met NZB bestanden is bijvoorbeeld SABnzbD. Na het downloaden en installeren van deze gratis software wordt bij het openen van een NZB bestand al automatisch SABnzbD geopend. Heb je deze software goed ingesteld met jouw provider? Dan start het programma gelijk met downloaden.

Een alternatief voor SABnzbD is het al eerder genoemde Newsleecher. Deze software is echter niet gratis te gebruiken. Bevalt SABnzbD je niet en wil je ook niet betalen voor Newsleecher? Dan kun je ook Newsbin Pro gebruiken. Deze software is ook erg geschikt om te downloaden met NZB bestanden.

NZB bestanden zoeken

NZB bestanden zoeken kan op veel manieren. De handigste manier is door gewoon met Google te zoeken op de naam van hetgeen je zoekt in combinatie met het zoekwoord ‘NZB’. Je krijgt dan vaak veel resultaten met daarin links naar websites die NZB bestanden aanbieden. Deze NZB bestanden kun je eigenlijk altijd gratis downloaden. Sla ze op op je computer en open ze vervolgens met de software die je gebruikt om te downloaden met NZB bestanden (zie ook de paragraaf NZB bestanden openen).

Een uitgebreide handleiding over het zoeken van NZB bestanden valt buiten het doel van deze pagina. Met Google vind je veel meer informatie over bronnen voor het zoeken en downloaden van NZB bestanden.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 reacties