Windows 95 onder Windows 10Cool: Windows 95 draaien onder Windows 10

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.672 weergaven)
Windows 95 onder Windows 10

Windows 95 onder Windows 10

Meer dan 20 jaar geleden bracht Microsoft de eerste versie van Windows uit. Deze versie kreeg de naam van het jaar waarin het besturingssysteem uitkwam: Windows 95. Windows 95 was een revolutionair OS. Vooral op het gebied van gebruikersvriendelijkheid was het een grote stap vooruit.

Inmiddels zijn we geruime tijd verder en is Microsoft alweer een aantal jaren met Windows 10 aan de slag. En dan is het toch leuk dat er deze week een Windows 95 applicatie online verscheen waarmee je de eerste echt Windows versie als applicatie kunt draaien onder Windows 10.

De Windows 95 applicatie biedt het complete besturingssysteem zoals de in 1995 uitkwam. Het grote verschil is dat deze Windows 95 versie draait in een venster binnen Windows 10. Binnen dit scherm kun je Windows 95 games spelen zoals Patience en Mijnenveger.

Windows 95 met onder meer de games Mijnenveger en Patience.

Windows 95 met onder meer de games Mijnenveger en Patience.

Daarnaast werkt ook het configuratiescherm en kun je door middel van de Windows Verkenner de virtuele harddisk doorzoeken. Ook kun je Paint gebruiken en kun je teksten bewerken met het kladblok of de eerste versie van Wordpad. Uiteraard bieden al deze mogelijkheden weinig toegevoegde waarde: leuk is het wel, zeker als je vroeger met de echte Windows 95 software heb gewerkt.

Vanwege veiligheidsissues en je privacy heeft de ontwikkelaar van de app ervoor gekozen om een aantal zaken uit te schakelen. Zo kun je geen verbinding maken met andere computers en kun je niet op internet. Verder is het niet mogelijk om andere software te installeren en heb je geen toegang tot optische drives zoals cd-rom en dvd-spelers.

Conclusie: alleen voor de aardigheid

Niet perse handig of gebruikersvriendelijk, maar wel erg cool. Dat is in het kort deze gratis tool waarmee je Windows 95 kunt installeren als applicatie onder Windows 10.

En niet alleen cool vanwege het feit dat je kunt ervaren hoe Windows 95 werkte en aanvoelde. Maar ook vanwege het feit dat het  de ontwikkelaar is gelukt om Windows 95 als eenvoudige stand-alone app voor Windows 10 te maken.

Via de link bovenaan deze pagina kun je de Windows 95 app downloaden. Om Windows 95 te installeren hoef je alleen het .exe bestand te openen en even geduld te hebben. Je hoeft Windows 95 niet te verwijderen: als je de tool afsluit is Windows 95 gelijk verwijderd.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 reacties

 • Sarah Van den Bergh

  Hallo,

  Ik heb Windows 10 op mijn laptop staan. Ik heb deze zo gekocht in de winkel.
  In het begin stond er Windows 8 op dacht ik. Ik heb direct Windows 10 erop kunnen zetten.
  Mijn vraag is: Kan ik ook Windows 7 terug zetten als deze laptop nooit op Windows 7 gedraaid heeft?

 • Eric

  Leuke app, maar Windows 95 was natuurlijk niet de allereerste Windows versie. Heb zelfs nog met Windows 2 , 3 en 3.1 gewerkt. Dat was natuurlijk wel als applicatie onder DOS.

 • Ludo

  Hallo,ik heb windows 10 ;64 bit op mijn computer geinstalleerd.Nu heb ik hier nog een film negatief scanner (de Epson Filmscan 200) die destijds onder windows 95 werkte.Heb hier nog tal van negatieven liggen om te digitaliseren.Maar hij werkt totaal niet onder windows 10.Deze scanner maakte gebruik van een 15 pins connector om aan te sluiten op een scsi poort.Deze poort heb ik extra geinstalleert,en de computer herkent deze poort maar nog als ik de scanner hierop aansluit schakelt de scanner zich automatisch uit.Zou het kunnen als ik op een externe harddisk windows 95 installeer dat deze dan wel zou werken.Graag uw deskundig antwoord hierop.