Wat is een .exeWat is een EXE bestand en hoe open je het?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (3.830 weergaven)
Wat is  een .exe

Wat is een .exe?

Tijdens het downloaden van software kom je regelmatig een bestand tegen met de .exe extensie. Wil je weten wat een .exe bestand is en hoe je het kunt openen? Check deze ‘wat is?’ binnen een nieuwe rubriek ‘bestands-extensies’.

EXE bestanden bestaan ongeveer net zolang als de computer zelf. Want al in de eerste versies van MS-DOS werden EXE bestanden gebruikt.

Een EXE bestand was toen, en is nog steeds, een bestand dat je kunt uitvoeren. EXE is simpelweg het begin van het woord ‘Executable’. In het Nederlands betekent dat ‘uitvoerbaar’.

Een EXE bestand is een bestand dat gelijk na het aanklikken in Windows zal starten met haar taak. Vroeger waren .exe bestanden vaak complete programma’s. In het .exe bestand waren ook de eventuele afbeeldingen en andere informatie ingebakken.

Tegenwoordig zijn .exe bestanden in de regel installatiebestanden. Na het dubbelklikken of openen van zo’n installatiebestand zal een programma geïnstalleerd worden. Toch zijn er ook nu nog programma’s die bestaan uit alleen een .exe bestand. Dit soort software is vooral geschikt om op te starten vanaf een USB-stick.

Bestanden met de .exe extensie kun je niet uitpakken. Sterker nog, als je een .exe bestand hebt gedownload van een website die aangeeft dat je het bestand moet uitpakken dan wordt het tijd om op te gaan letten: vaak is het dan een malware of spyware programma. Verder kun je .exe bestanden ook niet openen in Android: Android gebruikt een andere extensie voor uitvoerbare bestanden.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.