WinUAE - Amiga draaienEen klassieke Amiga op Windows 10: WinUAE Amiga Emulator

Geplaatst op: - bijgewerkt op (288 weergaven)
WinUAE - Amiga draaien

WinUAE

Nog voor Windows 95, de allereerste Nintendo, Playstation of Xbox introduceerde Amiga in 1985 de Amiga HomeComputer. Een van de eerste, misschien wel de eerste, computer met een grafische interface en een geavanceerd besturingssysteem.

Voor veel computergebruikers uit de vorige eeuw roept Amiga nostalgische gevoelens op. Dit komt vooral door het AmigaOS, het veelgeprezen en revolutionaire besturingssysteem dat draaide op de homecomputer. Voor iedereen die terug wil in de tijd is er nu WinUAE, een gratis tool waarmee je AmigaOS kunt emuleren op je computer of laptop met daarop een meer modern besturingssysteem ;-).

amiga emulator - logo - software downloaden

Het logo van WinUAE emulator.

WinUAE downloaden

Via de link bovenaan deze pagina kun je WinUAE downloaden. Er zijn zowel 32 als 64 bits installers beschikbaar. De keuze voor een 32 of 64 bit versie van WinUAE hangt vooral af van het besturingssysteem op jouw laptop of computer. Voor Windows 10 maakt het het in ieder geval niet uit welke versie je downloadt.

Na het downloaden en het doorlopen van de installatie, die heel gemakkelijk en snel verloopt zolang het je MSI-bestand selecteert, kun je beginnen met het emuleren van AmigaOS op je computer. Start het programma op met een foutmelding over een ROM? Kies dan voor de optie ‘paths’ en klik op ‘rescan ROMs’. Vervolgens kun je via ‘start’ het programma opstarten.

Het startscherm van WinUAE in Windows 10.

Het startscherm van WinUAE in Windows 10.

Downloaden of niet?

Leuk natuurlijk, een trip down to memory lane, maar wat heb je eraan? En dat is een goede vraag ;-). Amiga zegt steeds minder mensen iets, de computer is al bijna 35 jaar geleden uitgebracht. En afgezien van die-hard computeraars zullen er maar weinig mensen die echt aan de slag kunnen met deze software. Hou je van experimenteren? Dan is WinUAE een leuke tool om eens te proberen. In alle andere gevallen zou ik mijn tijd er niet aan verspillen….

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.