wiresharkWireshark – Netwerk monitoren

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.442 weergaven)
wireshark

wireshark

Voor de gevorderde computer-gebruiker kan het monitoren van netwerkverkeer een klusje zijn dat wel eens gedaan moet worden. Zo kan het handig zijn als je vermoed dat onbevoegden toegang tot je computer hebben. Ook als je computer veel data-verkeer genereert kan het verstandig zijn om je netwerkverkeer te monitoren om zo de oorzaak van dit vele verkeer te achterhalen.

Gratis software downloaden voor het monitoren van je netwerkverkeer? Download dan via de link naast dit artikel de Wireshark software. De software is gratis, wordt onder een open-source licentie uitgebracht en biedt tenslotte ook versies voor zowel Windows, Apple Mac als Linux/Unix computers.

Met een moeilijk woord noem je software voor het monitoren van je netwerkverkeer ook wel een ‘packet sniffer’. En dat is precies wat Wireshark dan ook doet. Via een handige en overzichtelijke interface biedt Wireshark een compleet beeld van al het netwerkverkeer dat je computer of laptop verlaat of juist binnenkomt.

Heeft je computer een virus of ben je gehackt?

Packet sniffer software, zoals Wireshark, is vooral geschikt voor de computergebruiker met wat meer technische kennis. De terminologie in de interface is technisch en ook het begrijpen van de getoonde informatie is niet voor iedereen weggelegd.

Denk je dat jouw computer een virus heeft? Dan zou je een expert eens kunnen vragen om Wireshark te installeren om zo te kijken of het virus ook informatie lekt naar andere internet-sites. Ook als je gehackt bent kun je met de gratis software van Wireshark meer te weten komen over de precieze oorzaak en het doel van de hack.

Meer informatie over deze gratis software vind je op de website, waar je de sofware ook kunt downloaden. Ook wikipedia heeft meer informatie over packet-sniffer software. Die pagina vind je hier.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.