Check je HDD of SSD op fouten met Diskovery

Geplaatst op: - bijgewerkt op (603 weergaven)
SSD

Diskovery

De harde schijf is een van de onderdelen in je computer die eigenlijk niet kapot mag gaan. Al je documenten, presentaties, werkstukken en andere belangrijke informatie staan er opgeslagen.

Wil je weten hoe je harde schijf er aan toe is? Dan is het verstandig om regelmatig de S.M.A.R.T. data van de drive uit te lezen. Aan de hand van deze gegevens kun je zien of harde schijf nog gezond is of dat er problemen aan zitten te komen.

S.M.A.R.T.?

S.M.A.R.T. is een standaard waar de gezondheid van een harde schijf mee wordt bepaald. Aan de hand van verschillende parameters geeft SMART je harddisk die bepaald of deze een risico vormt of op korte termijn gaat vormen. Standaard worden SMART parameters uitgelezen door het BIOS van je PC.

Uiteraard biedt SMART geen volledige zekerheid. Rond de 40% van de problemen met een harddisk zijn niet te voorspellen. Harde schijven, zowel traditionele als SSD schijven, kunnen ook vanuit het niets problemen geven. Het is daarom altijd verstandig om een goede backup te maken.

Diskovery

Het uitlezen van SMART gegevens kun je het beste overlaten aan speciale software. Een van de beste programma’s hiervoor is Diskovery. Diskovery blinkt vooral uit in overzichtelijkheid en effectiviteit.

De interface van Diskovey is sober maar effectief.

De interface van Diskovey is sober maar effectief.

Dit komt vooral ten uiting door de interface van de tool. Deze biedt een oogopslag alle informatie over de schijf die je hebt geselecteerd. Met een druk op de knop wissel je tussen schijven zodat je snel een compleet beeld hebt van de SMART status van de schijven in je computer (of laptop).

Constateert Diskovery een probleem met een van de schijven in je PC? Dan krijg je precies te zien in hoeverre de fout per direct of in de nabije toekomst een risico vormt. Zo kun je tijdig actie ondernemen bij urgente problemen en kun je bij minder urgente problemen noodzakelijk onderhoud inplannen.

Via de link bovenaan deze pagina je de Diskovery software gratis downloaden. Het programma is alleen geschikt voor Windows. Alle Windows versies worden ondersteunt en zelfs Windows XP zou nog werken samen met Diskovery.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.