Emby ServerEmby Server – Films, muziek en series afspelen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.648 weergaven)
Emby Server

Emby Server

Heb je een thuisnetwerk en wil je dit gaan inzetten om films, tv-series of muziek te streamen naar je tv of stereo? Dan kun je daarvoor Emby Server gebruiken. Deze gratis media-server software kun je installeren op een computer of laptop om zo je film- en muziekcollectie te ontsluiten.

Emby Server wordt uitgebracht onder een GPL licentie. Dit betekent dat Emby als Freeware gezien kan worden. Iedereen mag het programma gratis downloaden en gebruiken. Verder mag iedereen die dat wil aanpassingen aan het programma maken.

Hoe moet het?

Om je films of muziek downloads te streamen in je thuisnetwerk via Emby moet je het programma natuurlijk eerst downloaden en installeren. Dat downloaden kan via de link naast deze pagina; het installatieproces is simpel. Na het installeren moet je aangeven welke map (of mappen) op je computer, NAS of server mediabestanden bevat die je wil streamen.

Emby zal vervolgens deze mappen scannen en de herkende mediabestanden in haar database opnemen. Vervolgens zijn al deze bestanden beschikbaar voor streaming binnen je thuisnetwerk. Emby werkt samen met een groot aantal bestandsformaten. Onder andere WMV, MP3 en MKV bestanden kun je afspelen met Emby.

Emby Server voor Windows, OS X en Linux

Emby Server is beschikbaar voor een groot aantal systemen. Uiteraard worden Windows en OS X (Apple Mac) ondersteunt. Maar op ook server-besturingssystemen als Linux en FreeBSD kun je Emby Server installeren. Tenslotte ondersteunt Emby Server ook NAS systemen van Synology en Qnap.

Heb je Emby eenmaal geïnstalleerd als server en is je mediabibliotheek aangemaakt? Dan kun je films en muziek streamen naar smart-tv’s van bijvoorbeeld Samsung, LG of Sony. Maar ook tablets of smartphones kun je gebruiken om films of series te kijken of muziek te streamen.

Met Emby Server kun je films en series afspelen binnen je thuisnetwerk

Met Emby Server kun je films en series afspelen binnen je thuisnetwerk

Ben je op zoek naar een freeware oplossing voor het aanbieden van media binnen een thuisnetwerk? Dan is Emby server een prima keuze. Wil je een alternatief? Dan is bijvoorbeeld Plex een goede keuze en ook Kodi (voorheen XBMC)  biedt vergelijkbare mogelijkheden.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie

  • Vera

    waarom lukt het mij niet om film’s te streamen vanaf mijn laptop. het speel wel af op mijn laptop maar wil het graag naar mijn chromecast hebben