Wat is een VPN?Wat is een VPN?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (862 weergaven)
Wat is een VPN?

VPN

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun privacy als ze zich op internet begeven. Want of je nu een film download, muziek streamt of een e-mail verstuurt: er kijkt altijd iemand met je mee. 

Een van de manieren om je online privacy te beschermen is door een VPN te gebruiken. Een VPN is een uitstekende manier om nieuwsgierige mee-kijkers buiten de deur te houden.

Ben je op zoek naar een goede en betrouwbare VPN? Via Google kun je een groot aantal VPN aanbieders met elkaar vergelijken. De site vergelijkt onder andere de snelheid, de software en de prijs van verschillende VPN aanbieders in Nederland en daarbuiten. Een andere vergelijker is te vinden op VPNGids.nl.

Een VPN is vooral geschikt voor mensen die anoniemer en beter beschermd willen zijn als ze online zijn. En dat kan zowel tijdens het surfen als tijdens het mailen of downloaden. Vooral zogenaamde zero-log vpn-aanbieders zijn daarvoor erg geschikt. Zij fungeren uitsluitend als doorgeefluik en houden verder niet bij wat er inhoudelijk wordt doorgegeven, let op dat niet iedere vpn aanbieder een zero-log beleid heeft.

Wat is een VPN?

Een VPN is een versleuteld netwerk dat op haar beurt verbinding maakt met het internet. Door de opzet van een VPN ben je grotendeels anoniem als je online bent. Servers op internet waar je verbinding mee maakt zien niet jouw ip-adres en gegevens maar de gegevens van het VPN.

VPN staat voor ‘virtual private netwerk’, in normaal Nederlands ‘virtueel prive netwerk’. Een VPN is vaak niet meer dan een server die via encryptie, en daarom anoniem, verbinding maakt met internet. Alle gegevens die via een VPN worden verstuurd en ontvangen zijn dus anoniem, behalve voor de server die je wil bereiken.

Waar wordt een VPN voor gebruikt?

Een VPN biedt een groot aantal voordelen. Zo is het voor je provider erg lastig om mee te kijken met jouw surfgedrag. Een provider ziet dat je online bent en heeft informatie over de hoeveelheid data die je binnenhaalt. Het is zo goed als onmogelijk om mee te kijken naar de inhoud van je surfgedrag.

En dat is handig omdat providers gedwongen worden om jouw surfgedrag op te slaan. Bij het vermoeden van illegale activiteiten via jouw verbinding kan je provider informatie over jouw surfgedrag af moeten staan aan politie en justitie. In het geval van ernstige verdachtmakingen is dat nog enigszins logisch.

Minder logisch is dat als adverteerders meekijken met jouw surfgedrag en op basis daarvan proberen hun diensten of producten aan jou op te dringen. Maar ook als je af en toe een film, serie of mp3 download dan is het niet nodig dat providers dat soort informatie van jou opslaan.

Een VPN is vooral geschikt voor mensen die anoniem willen zijn als ze online zijn. En dat kan zowel tijdens het surfen als tijdens het streamen, mailen of downloaden. Vooral zogenaamde zero-log vpn aanbieders zijn daarvoor erg geschikt. Zij fungeren uitsluitend als doorgeefluik en houden verder niet bij wat er inhoudelijk wordt doorgegeven.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.