Wat is een DLL bestand?Wat is een DLL bestand?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.226 weergaven)
Wat is een DLL bestand?

DLL icoon

Veel vage problemen met software onder Windows 10 gaan gepaard met foutmeldingen in DLL bestanden. Om dit soort problemen op te lossen is het belangrijk om te weten wat een DLL bestand is.

In mijn ‘wat is’ reviews bespreek ik termen die iedere computergebruiker tegenkomt. Als subcategorie bespreek ik binnen ‘extensies‘ veel voorkomende bestandsextensies, hun functie en manieren om ze te openen. Vandaag in die categorie antwoord op de vraag ‘wat is een DLL bestand?’

Altijd vaag: een DLL Error onder Windows 10.

Altijd vaag: een DLL Error onder Windows 10.

Wat is een DLL bestand?

Een DLL bestand wordt gebruikt om veelvoorkomende functies binnen programma’s te bundelen. De afkorting DLL staat dan ook voor ‘dynamic link library’. Het woordje ‘library’ zegt eigenlijk al genoeg: een DLL is een bibliotheek waar software ontwikkelaars een beroep op kunnen doen.

Het voordeel van DLL bestanden is dat ontwikkelaars voor Windows software bepaalde delen van de programmacode kunnen hergebruiken. Dit zorgt ervoor dat het programmeren sneller gaat en dat het onderhoud van software een stuk eenvoudiger wordt.

Helaas kennen DLL bestanden ook een aantal nadelen. Het belangrijkste nadeel: bepaalde door Windows ontwikkelde DLL bestanden worden af en toe overschreven door DLL bestanden die door een ontwikkelaar zijn gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde Windows onderdelen niet meer werken.

Verder leidt het overschrijven van Microsoft DLL bestanden er ook vaak toe dat andere software, die gebruik maakt van hetzelfde DLL bestand, niet goed meer werkt. Zelfs Windows 10 kan helemaal vastlopen op het moment dat je een eenvoudig programmaatje van internet installeert.

Problemen voorkomen?

Wil je problemen met DLL bestanden voorkomen? Dan heb ik geen goed nieuws voor je. Veel oudere software gebruikt namelijk nog oude DLL bestanden. En elk programma dat een DLL bestand overschrijft kan voor problemen zorgen. Zorg er daarom altijd voor je een goede backup hebt van de software en gegevens op je computer.

Verder is het goed om te weten dat nieuwere Windows software steeds minder gebruik maakt van DLL bestanden. Omdat Microsoft zelf ook in de gaten had dat DLL bestanden voor veel problemen zorgden heeft het bedrijf een alternatief ontwikkeld. Dit alternatief is het .NET framework.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties