URDURD – Downloaden van Usenet op Linux

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.921 weergaven)

URD

URD

Spotnet en SABnzbD zijn de meest bekende programma’s om muziek, films en tv-series te downloaden van Usenet. Naast deze twee prima programma’s zijn er echter genoeg alternatieven. Een van die alternatieven is het (uitsluitend voor Linux te downloaden) URD. Meer over het downloaden van Usenet met URD op deze pagina.

Allereerst natuurlijk de naam URD: die afkorting staat simpelweg voor Usenet Resource Downloader. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit dat je met URD bestanden kunt downloaden van Usenet. Daarnaast nogmaals de opmerking dat URD alleen werkt op computers of laptops waarop Linux geïnstalleerd is. Voor Windows of Apple Mac computers is URD niet beschikbaar. Je kunt het programma dus niet gebruiken om te downloaden op Windows computers.

URD wordt onder een open-source licentie uitgebracht. Dat is met heel veel software voor Linux het geval. Het handige aan een open-source licentie is dat je deze software gratis kunt downloaden. Verder kan iedereen die dat wil de broncode van de software inzien en waar nodig wijzigingen aanbrengen. Hierdoor is open-source software voor Linux, maar ook voor Windows en Apple, vaak veiliger in het gebruik doordat iedereen die dat wil de software beter kan maken.

downloaden met NZB

Net zoals SABnzbD werkt ook URD met NZB bestanden. Na het ingeven van de URL naar een NZB bestand of na het uploaden van zo’n index-bestand voor een Usenet download zal URD automatisch de bestanden die horen bij de NZB van Usenet downloaden, ze samenvoegen, uitpakken en controleren. Naast NZB ondersteuning kun je met URD ook downloaden van Usenet door zelf te selecteren welke bestanden je wil downloaden. Natuurlijk moet je in dat geval wel even goed zoeken naar de bestanden die nodig zijn om een complete download binnen te halen.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.