Je eigen Cloud opzettenownCloud Client – al je muziek, foto’s of bestanden in je eigen cloud

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.363 weergaven)
Je eigen Cloud opzetten

Je eigen Cloud maken

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van je bestanden in de cloud. Via de cloud kun je namelijk vanaf computers, laptops, smartphones en tablets over ter wereld bij je eigen bestanden. Daarmee is de cloud een erg deftige oplossing om je bestanden te delen.

Helaas kosten betrouwbare cloud-aanbieder flink geld. De gratis cloud aanbieders zijn daarnaast niet altijd even betrouwbaar. Gelukkig is er de ownCloud client, gratis software waarmee je simpel je eigen cloud kunt opzetten. Het enige dat je nodig hebt om je eigen cloud op te zetten is een server (of thuiscomputer die altijd online is) met daarop PHP en mySQL software.

Downloaden

De ownCloud Client kun je gratis downloaden via de link naast deze pagina. Afhankelijk van de computer en het besturinggsysteem dat erop draait is ook de installatie erg makkelijk. Onder Windows kun je een installatie-bestand downloaden en ook voor Linux is er een complete installatie.

Verder is er een versie voor Apple Mac en zelfs mobiele apparaten op basis van iOS en Android kunnen gebruik maken van je eigen cloud door middel van de speciale apps. Wil je deze cloud software installeren op je eigen server dan is er een web-installer en kun je de benodigde php-bestande ook los downloaden en ze zelf op je server zetten.

Instellen

Na het installeren moet je de Cloud software instellen. Op Apple Mac en Windows wijst de installatie zichzelf. Op server-omgeving vereist het instellen wat extra moeite. Zo moet je de database-verbinding opzetten en moet je via een installatie-bestand de scripts laten communiceren met de SQL database. Niet heel ingewikkeld voor mensen met een beetje php-kennis.

Is de software eenmaal goed ingesteld dan kun je nu al je bestanden in de cloud opslaan en ze vanaf je smartphone benaderen. Zo kun je heel gemakkelijk bestanden openen en bewerken zonder dat je he t bestand zelf hoeft te verplaatsen. Dat scheelt geloop met een USB-stick :). Ook kun je muziek streamen vanaf de cloud: zo heb je op je smartphone terwijl je onderweg bent altijd je favorieten mp3 bestanden bij de hand.

Update

Amper twee weken nadat deze handleiding online kwam verschijnt er vandaag een nieuwe versie van OwnCloudClient. Wil je de software gaan gebruiken, download dan de nieuwe versie. Ben je al een gebruiker? Dan is het verstandig jouw versie te updaten.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.