Visual Studio Code van Microsoft downloadenVisual Studio Code: coderen op de Microsoft manier

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.025 weergaven)
Visual Studio Code van Microsoft downloaden

Visual Studio Code

Ben jij hobbymatig of professioneel bezig met programmeren en coderen van een website, een game of smartphone-applicatie? Dan gebruik je daarvoor waarschijnlijk een tekst-editor met syntax-highlighting. Veel software-ontwikkelaars bieden dit soort programma’s aan.

Ook Microsoft ontwikkeld een tekst-editor met uitgebreide mogelijkheden voor het programmeren en coderen van software, websites, javascript en css. In deze handleiding bespreek ik de Microsoft oplossing voor tekstgebaseerd programmeren: Visual Studio Code.

Visual Studio Code: download en installatie

Zowel de download als de installatie van Visual Studio Code verlopen eenvoudig. De download is slecht enkele megabytes groot. Binnen enkele seconden staat het installatiebestand op je harde schijf. Norton gaf bij mij geen virusmelding na afloop van het downloaden.

De installatie is vervolgens ook erg gemakkelijk. Tijdens het installeren vraagt de installer je om een aantal opties te bevestigen. Verder kun je de taal instellen (Engels, Nederlands is niet beschikbaar) en is het mogelijk de folder waarin het programma moet staan te selecteren. Na een klik op ‘voltooien’ staat de tool op je PC en kun je beginnen.

Programmeren en coderen

Via het startscherm van Visual Code Studio kun je een aantal taken gelijk uitvoeren. Je kunt een nieuw bestand aanmaken, een map openen met daarin bestanden die je wil bewerken of een repository openen.

Verder kun je vanuit het startscherm via ‘customize’ een groot aantal opties van het programma wijzigen. Zo kun je ondersteuning voor Javascript, PHP of Docker inschakelen via de tekstlinks. Verder is het mogelijk om sneltoetsen en kleuren aan te passen.

Via de tekstlinks onder ‘learn’ kun je tenslotte leren hoe je Visual Studio Code kunt gebruiken. Er is een overzicht te vinden van de interface en je kunt leren welke commando’s het programma ondersteunt.

Het startscherm is overzichtelijk ingedeeld.

Het startscherm is overzichtelijk ingedeeld.

Visual Studio Code is primair ontwikkeld voor programmeurs. Dit komt vooral tot uiting door de interface van een geopend bestand. Centraal staat altijd de programmacode waaraan gewerkt wordt.

Daarnaast staat er in het miniatuur het gehele bestand waaraan wordt gewerkt. Via de muis kun je eenvoudig naar het einde of begin van lange bestanden klikken. Verder kun je programmacode checken op fouten.

De software geeft je uitgebreide foutinformatie.

De software geeft je uitgebreide foutinformatie.

Tot slot

Ben je op zoek naar software voor het maken, bewerken en publiceren van programmacode, bijvoorbeeld voor het maken van een eigen website, dan is Visual Studio Code een uitermate geschikte tool.

Visual Studio Code is niet voor iedereen weggelegd.  Het programma heeft een steile leercurve en is voor beginnende of minder ervaren gebruikers minder handig. Via de site van Microsoft kun je veel hulp vinden.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.