Mindmaps maken met Freeplane

Geplaatst op: - bijgewerkt op (325 weergaven)
Freeplane logo

Freeplane

Vrij recentelijk ben ik begonnen met een opleiding, een leuke kans met ook de nodige hindernissen. Een van de problemen waar ik tegenaan liep toen ik na jaren weer de schoolbanken inging was het overzichtelijk ordenen van nieuwe kennis en informatie. Gelukkig kwam ik op internet Freeplane tegen.

Freeplane is een freeware tool voor het maken van mindmaps. Als je al weet wat een mindmap is, dan kun je deze alinea (en de volgende) verder overslaan. Lees in alle andere gevallen even verder. Een mindmap is een grafische weergave van een aantal voor jou aan elkaar gerelateerde woorden, zinnen, begrippen of afbeeldingen.

Het mooie van een mindmap is dat je je kennis en ideeën door middel van kleuren, vormen en lijnen kunt visualiseren. Hierdoor kan een mindmap een startpunt worden voor nieuwe ideeën die je vervolgens uitwerkt in een werkstuk, opdracht of presentatie.

Een Mindmap kun je tekenen op papier. Handiger is het om een mindmap in digitale vorm te maken. Zo kun je hem later openen en bewerken. Ook kun je een digitale mindmap veel gemakkelijker aanpassen. Freeplane is een tool die al deze mogelijkheden biedt. Het programma biedt echter veel meer mogelijkheden. Zo kun je heel gemakkelijk je mindmap voorzien veel veel verschillende vormen, lijnsoorten en kleuren.

Een voorbeeld van een mindmap die met Freeplane gemaakt is.

Een voorbeeld van een mindmap die met Freeplane gemaakt is.

Verder biedt Mindmap een groot aantal grafische weergaves van je mindmap. Zo kun je hem in de typische mindmap-stijl maken die je in de afbeelding hierboven ziet. Maar ook biedt de tool je de mogelijkheid om je mindmap zakelijker en strakker weer te geven. Zo kun je een mindmap ook in een zakelijke presentatie gebruiken.

Licentie, taal en systeemeisen

Freeplane wordt ontwikkeld als open-source software. Uiteraard kun je het programma om deze reden gratis downloaden. Verder is het programma, mede door de open-source licentie, beschikbaar in een aantal talen. Helaas ontbreekt een Nederlandstalige versie… Gelukkig kun je wel het Engels of desnoods het Duits gebruiken om je eigen mindmap te maken.

Om Freeplane te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat je computer is voorzien van Java. Op de Java website vind je verschillende versies van deze programma bibliotheek die je gratis kunt downloaden voor Windows. Is je PC al voorzien van Java? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om een update van Java te installeren.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.