paint.netPaint.Net – Foto’s bewerken

Geplaatst op: - bijgewerkt op (5.160 weergaven)
paint.net

paint.net

Ben je op zoek naar goede en gratis software voor het bewerken van foto’s? Dan is Paint.net precies wat je zoekt. Met dit gratis programma kun je foto’s bewerken net zoals je dat met andere programma’s kunt doen. Paint.net is een prima alternatief voor bijvoorbeeld Photoshop. Al is de functionaliteit natuurlijk niet te vergelijken.

Paint.net is van oorsprong ontwikeld door een Amerikaanse universiteit. Die wilde namelijk een foto-bewerkingsprogramma dat de normale met Windows meegeleverde Paint software zou vervangen. De studenten die het programma ontwikkelden gebruikten daarvoor de .NET programmeertaal. De foto software werd daarop Paint.net gedoopt.

De laatste versie van paint.net is 3.5.11. Dit is een bèta-release die de opmaat moet gaan zijn naar versie 4.0 van de Paint.net foto software. Deze versie zal volgen op deze versie, een van de verbeteringen in versie 3.5.11 van Paint.net is dat de update naar versie 4 van de software mogelijk is.

Alhoewel de gratis foto software in eerste instantie vrij beperkt (maar wel uitgebreider dan het normale Paint.net) was is dat inmiddels al lang niet meer zo. In deze nieuwe versie zijn weer een groot aantal verbeteringen en nieuwe functies toegepast die je ook in het dure Photoshop terugvindt. Als je af en toe gratis een foto wil bewerken dan kan dat prima met Paint.net.

In het screenshot hieronder zie je de interface van Paint.net eruitziet. Als je deze afbeelding vergelijkt met een screenshot van Photoshop dan zul je zien dat Paint.net een groot aantal functies heeft om het bewerken van afbeeldingen mogelijk te maken die ook in Photoshop zitten.

De interface van de Paint.Net software om gratis foto's te bewerken

De interface van de Paint.Net software om gratis foto’s te bewerken

Systeemeisen

Om te kunnen werken met Paint.net moet je over een Windows computer beschikken die het .NET framework heeft geïnstalleerd. De Paint.net software is niet geschikt voor Apple Mac computers en Linux computers. Wil je gratis foto bewerken op je Apple Mac dan zul je dus op zoek moeten naar andere gratis software.

Helaas is de Paint.net software alleen beschikbaar in het Engels. Of in de toekomst het programma ook in het Nederlands vertaald gaat worden is onbekend. Je moet echter wel over enige kennis van de Engelse termen rondom foto-bewerking beschikken om met Paint.net te kunnen werken.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

 • Elly

  Sinds ik Windows10 heb geïnstalleerd kan ik nergens vinden hoe ik foto’s kan comprimeren. ook niet in het tabblad “Bewerken” en niet in paint
  Weet iemand waar ik deze optie kan vinden?

 • M. van den Tol

  Kan ik in Paint.net filters (Plugins) gebruiken?
  Waar vind ik die en hoe installeer ik ze?

  Bij voorbaat dank…..

  Met vriendelijke groet

  M….