Super Mario Run: Super Mario voor smartphone en tablet

Geplaatst op: - bijgewerkt op (701 weergaven)
Super Mario Run iOS Android PC

Super Mario Run

Super Mario Run is in meerdere opzichten een unieke game. Zo is het de eerste keer dat loodgieter Mario op een smartphone of tablet te zien is . Maar ook is Super Mario Run de eerste game van Nintendo voor smartphones en tablets.

Verder valt Super Mario Run op doordat de game erg gemakkelijk te spelen is. Iedereen met een goed gevoel voor timing zal veel plezier beleven aan deze Super Mario game voor iPhone en iPad.

De geschiedenis van Super Mario gaat lang terug. In 1985 kwam de eerste game met daarin loodgieter Mario uit. In de jaren die volgde ontwikkelde Nintendo telkens nieuwe games met een hoofdrol voor Mario. Deze games hadden een overeenkomst: Super Mario kon alleen gespeeld worden op een spelcomputer van Nintendo.

Fans van Super Mario hebben jarenlang geprobeerd om Nintendo ervan te overtuigen dat Super Mario ook op andere platformen tot zijn recht zou komen. En nu, ruim 30 jaar na de eerste Super Mario game, is het dus zover. Super Mario Run is de eerste game die Nintendo uitbrengt voor een ander platform dan haar eigen eco-systeem.

Wat moet je doen in Super Mario Run?

De bediening van Super Mario Run is super gemakkelijk.

De bediening van Super Mario Run is super gemakkelijk.

Super Mario is eenvoudig te bedienen. Het enige wat je hoeft te doen is scherm aan te raken als je wilt dat Super Mario springt. Een korte aanraking is een korte sprong, een lange aanraking een lange sprong.

Deze sprongen maak je terwijl Mario over je scherm rent. Heeft Mario een vijand plat gesprongen, wat automatisch gaat, als je hem laat springen? Dan krijg je voor deze geplette vijand een munt.

De langere sprongen zijn bedoeld om Super Mario hoger te laten springen. Deze hoge sprongen zijn bedoeld om op hogere niveaus in de game te komen. Hier vind je speciale munten die je kunt verzamelen.

Is Super Mario Run gratis?

Super Mario Run kun je gratis downloaden uit de Apple app-store of via de link bovenaan deze review. Helaas is niet de hele game gratis: alleen de eerste 3 levels van Super Mario Run kun je spelen in de gratis versie.

Wil je na drie levels verder met deze verslavende game? Dan zul je Super Mario Run moeten kopen. De prijs voor de game is niet mals: om de volledige versie te downloaden moet je 10 euro betalen.

Of de prijs van 10 euro voor de volledige versie van Super Mario Run haar geld waard is mag je zelf bepalen. Het is in ieder geval een flink bedrag vergeleken met anderen populaire games voor iOS.

Super Mario Run is alleen beschikbaar voor iOS. Nintendo heeft hier waarschijnlijk voor gekozen omdat iOS gebruikers gemiddeld genomen meer software en apps downloaden waarvoor betaald moet worden.

Super Mario Run op Android?

Of er een Android versie van de game zal uitkomen is onzeker. Als Super Mario Run haar verwachtingen op het gebied van omzet en speelbaarheid weet waar te maken dan lijkt een Android versie een zekerheid.

Of de game naast Android ook op andere (mobiele) systemen zal uitkomen lijkt niet waarschijnlijk. De game is zo gemaakt dat de bediening vooral tot zijn recht komt op de relatief kleine schermen van smartphones en tablets.

Conclusie: is Super Mario Run de moeite waard?

Ik sluit mijn review af met een korte conclusie. Ik heb Super Mario Run gisteren op mijn iPad geïnstalleerd en al snel had ik de drie levels uitgespeeld in de gratis versie van de game. Deze levels waren erg leuk en super om te spelen.

Toch heb ik de volledige versie van Super Mario Run niet gedownload vanwege de eenvoudige reden dat ik de prijs van 10 euro aan de hoge kant vind voor een game die na een paar dagen is uitgespeeld. En of de multiplayer, waarin je de levels van je vrienden kunt naspelen waarbij de Super Mario van deze speler als schaduw meerent, mij dan bezighoudt weet ik niet.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.