StellariumDe sterrenhemel in beeld met Stellarium

Geplaatst op: - bijgewerkt op (413 weergaven)
Stellarium

Stellarium

Stellarium is een gratis tool waarmee je de sterrenhemel boven je hoofd kunt besturen. Ben je geïnteresseerd in de namen van de sterren die je vanuit je studeerkamer kunt zien? Dan is Stellarium leuk om eens te proberen. De tool toont je informatie over alle zichtbare sterren vanaf je huidige locatie.

Stellarium is te vergelijken met de online dienst van Google waarmee je ook de sterrenhemel kunt bestuderen. Het grote verschil met Google Sky is dat Stellarium je de sterrenhemel toont vanaf je huidige locatie. Hierdoor kun je eenvoudig zien welke sterren en planeten je vanaf een bepaalde locatie aan de hemel ziet staan.

Naast tekst en afbeeldingen van meer dan 600.000 (on)zichtbare sterren en planeten in de Melkweg biedt Stellarium ook uitgebreide informatie over andere objecten. Zo zijn verschillende nevels opgenomen in de catalogus en zijn ook Messier objecten te vinden. Verder toont de tool zonsverduisteringen, maansverduisteringen en andere bijzondere gebeurtenissen die te maken hebben met de zon, de planeten en de sterren.

De sterrenhemel zoals deze er vanuit mijn studeerhok uitziet.

De sterrenhemel zoals deze er vanuit mijn studeerhok uitziet.

Deze software downloaden?

Stellarium kun je gratis downloaden via Sourceforge. Ook biedt de ontwikkelaar een mirror van de software aan op hun eigen website. De downloadlink bovenaan deze pagina verwijst naar de nieuwste versie van Stellarium die online staat bij Sourceforge. Deze versie is te gebruiken onder Windows 10. Ook oudere versies van Windows worden ondersteunt.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.