Content Management voor je website: Umbreco
Umbraco is een scripttaal voor het maken, bewerken en beheren van een dynamische website. Technisch gezien is Umbraco dan ook een Content Management System (CMS). De tool is dan ook goed te vergelijken met WordPress.
Umbraco is een open-source tool die wordt ontwikkeld door een bedrijf. Dit betekent dat er op regematige basis updates worden uitgerold. En dat is geen overbodige luxe gezien het grote aantal websites dat gehackt wordt. Door de updates is het risico dat een Umbreco website gehackt wordt kleiner.
Naast het bedrijf is er ook een grote community actief die het platform voorziet van extensies, themes, templates en andere functionaliteit. Umbraco is daarom een prima CMS voor website beheerders die een dynamische website willen bouwen op een ander platform dan WordPress.
In tegenstelling tot WordPress draait Umbraco alleen op servers met Windows erop. Dit betekent in de praktijk dat je voor het hosten van een Umbraco website meer kosten moet maken. Verder heeft Umbraco hierdoor wel het voordeel dat de tool goed samenwerkt met bijvoorbeeld Sharepoint. Hiermee wordt het beheren van een website nog eenvoudiger.
Umbreco kan na de installatie gebruikt worden via een dashboard. Dit dashboard is te vergelijken met het dashboard van WordPress. Toch zijn er ook verschillen. Zo kun je met Umbraco heel gemakkelijk een website maken die meerdere talen ondersteunt. Je kunt gemakkelijk vertalingen toevoegen van een pagina op je site en hiernaar verwijzen.
Verder kun je via het dashboard ook kleine aanpassingen maken aan de theme die je gebruikt. Dit gaat in Umbreco gemakkelijker dan met WordPress. Voor elke pagina kun je er zelfs voor kiezen om een aparte of enigszins gewijzigde template te gebruiken. En dat is erg handig voor het maken van speciale landingspagina’s voor grotere websites.
Umbreco moet je installeren op een webserver die Microsoft software gebruikt. Is de installatie succesvol verlopen dan kun je via een webbrowser je site beheren. Umbreco ondersteunt alle populaire browsers waaronder Chrome, Edge en Firefox. Ook kun je een site beheren vanuit Linux of OS X. Dan kun je bijvoorbeeld Safari gebruiken.
Conclusie: Umbreco CMS
Ben je op zoek naar een uitgebreid CMS dat goed wordt onderhouden door de ontwikkelaars en dat een actieve community achter zich heeft staan? Dan is Umbreco een goede keus.
Umbreco kent een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel van Umbreco is de gebruikersvriendelijkheid van het pakket. Zeker omdat je een het maken en beheren van een website kunt doen via een web-interface die gemakkelijk te bedienen is.
Het grootste nadeel is het feit dat Umbreco alleen draait op servers met daarop een Microsoft besturingssysteem. Op zich is dat een prima platform, helaas is de prijs voor Microsoft hosting vaak net wat hoger dan vergelijkbare Linux WordPress hosting.
- Muziek streamen via een Raspberry Pi met MoOde Audio Player - maart 21, 2021
- Afbeeldingen samenvoegen met PTGui - maart 6, 2021
- Een MP4 bestand afspelen als Windows Media Player een foutmelding geeft - februari 27, 2021