Firefox logoMozilla Firefox – surfen, mailen en downloaden

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.192 weergaven)
Firefox logo

Firefox

De monopolie-positie van Microsoft op browser-gebied is al jarenlang aan het afbrokkelen. Vroeger gebruikte bijna iedereen de standaard browser van Microsoft die wordt meegeleverd met Windows.

Tegenwoordig heb je als computergebruiker de keuze uit een groot aantal gratis browsers om mee te surfen, mailen, muziek te luisteren of te downloaden. Een van die programma’s is Firefox. Firefox nu downloaden of meer informatie over deze browser in deze bespreking.

De gratis Firefox browser wordt ontwikkeld door de Mozilla foundation. Dat is een stichting die zich vooral richt op een keuzevrij en innovatief internet. Een van de producten die Mozilla ontwikkelt is de Firefox browser die wordt ontwikkeld op basis van de broncode van de Netscape browser. Die browser is een van de allereerste programma’s die in de eerste jaren van het internet veel gebruikt werd.

Afgelopen week bracht de Mozilla Foundation versie 16 uit van haar Firefox browser. Die versie van de browser-software werd snel na de release teruggetrokken vanwege serieuze beveiligingsproblemen. De browser maakte het derden mogelijk de internet-geschiedenis weer te geven. Niet alleen adressen maar ook bepaalde privacy gevoelige gegevens konden teruggehaald worden door andere websites.

firefox-interface

De interface van de Firefox software

Het probleem waarvoor Mozilla waarschuwde is niet misbruikt maar toch werd besloten om alle versies van Firefox 16 te patchen. Die patch is inmiddels in alle versies van de Firefox software doorgevoerd en daarmee werd het versienummer van Firefox verhoogt naar 16.1. Die versie van de Firefox is inmiddels gratis te downloaden via de website van de Mozilla foundation.

Groot voordeel van de Firefox software is natuurlijk de open-source gedachte. Die gedachte zorgt er namelijk voor dat de browser voor een groot aantal besturingssystemen wordt aangeboden. Zo zijn bestaan er uiteraard versies voor Windows en Mac. Ook mobiele besturingssystemen worden ondersteund: zo is de software gratis beschikbaar voor Android smartphones en tablets. Tenslotte worden een groot aantal Linux, Unix en FreeBSD varianten van de Firefox software aangeboden.

Je kunt versie 16.1 van Firefox via de link boven dit artikel downloaden. Heb je positieve of negatieve ervaringen met Firefox? Schroom dan niet om te reageren op dit bericht.

Nieuwe versie Firefox downloaden

Vandaag kwam een nieuwe versie uit van de gratis Firefox browser. Inmiddels is Firefox aanbeland bij versie 28. Deze kun je gratis downloaden via de link naast dit artikel.

Aanpassingen en veranderingen in deze nieuwe versie van de Firefox browser-software vind je op dezelfde website. Ervaringen en problemen tijdens het downloaden, installeren en gebruiken van Firefox als reactie op dit bericht 🙂

Firefox voor iPad en iPhone

Mozilla brengt regelmatig nieuwe versies uit van de Firefox browser die specifiek worden ontwikkeld voor gebruik op de iPad en iPhone. De iOS versie van Firefox kun je gratis downloaden uit de app-store. Handig aan de iOS versie van Firefox is de synchronisatie-functie die ervoor zorgt dat je browse-geschiedenis tussen verschillende browsers kan worden uitgewisseld.

Firefox browser nu ook voor iOS.

Firefox browser nu ook voor iOS.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.