Home AssistantHome Automation met Home Assistant

Geplaatst op: - bijgewerkt op (671 weergaven)
Home Assistant

Home Assistant

Heb je een Raspberry Pi, een Nest thermostaat en een paar Philips Hue lampen? Dan kun je met de Home Assistant software alle smart-devices in je huis automatisch bedienen. Dit wordt met een deftig woord ook wel domotica genoemd.

Eerlijk is eerlijk. De software in deze bespreking is best lastig te installeren. Je hebt enige kennis van Linux nodig en dat maakt het Home Assistant programma niet voor iedereen geschikt. Heb je tijd en zin? Dan is er niks leuke dan te experimenteren met Home Assistant en de domotica in huishouden.

Een complete handleiding over het instellen van Home-Assistant ga je hier niet vinden. Daarvoor is de tool te uitgebreid en te complex. Wil je een handleiding vinden voor het downloaden en instellen van Home-Automation in combinatie met een Raspberry Pi? Gebruik dan de link bovenaan deze pagina.

Verlichting en verwarming

Heb je eenmaal een Raspberry Pi werkend met Home-Assistant? Dan kun je met behulp van je smartphone de lampen bedienen. Dit kan ook op basis van je locatie of op basis van tijdstip. Zo kun je de software instellen om de lampen automatisch in te schakelen op  het moment dat je bijna thuis bent.

Dit geldt ook voor de temperatuur in je huis. Ben je thuis? Dan houdt de software de temperatuur op een vooraf ingestelde niveau. Ben je op school of op je werk en is er verder niemand thuis? Dan kun je fors besparen op je verwarmingskosten omdat Home-Assistant dan automatisch de kachel lager zet.

Andere functies

 

Naast het bedienen van Philips Hue lampen en Nest thermostaten biedt Home-Assistant nog een groot aantal andere functies. Zo kun je schakelaars van een groot aantal types en fabrikanten bedienen. Dit verloopt allemaal via je smartphone maar ook kun je de software gebruiken via de browser op een computer of  laptop.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.