NextCloudNextCloud – al je bestanden veilig in de cloud

Geplaatst op: - bijgewerkt op (539 weergaven)
NextCloud

NextCloud

NextCloud is een programma waarmee je in eigen beheer een cloud-opslag kunt maken en beheren. De tool lijkt qua functionaliteit erg op OwnCloud. En dat is niet gek, ontwikkelaars van die tool schreven NextCloud omdat ze ontevreden waren over de functionaliteit en koers van van OwnCloud.

Met NextCloud kun je thuis, op een NAS of een computer, een eigen cloud-opslag aanmaken. Deze cloud biedt, dankzij de NextCloud tool, functionaliteit die te vergelijken is met andere grote aanbieders van clouddiensten zoals Amazon en Google. NextCloud bestaat uit een server-programma en tools voor gebruik onder Windows 10, Android en iOS.

Het voordeel van NextCloud is het feit dat je de software en server in eigen beheer kunt houden. Je hoeft je gevoelige bestanden dus niet toe te vertrouwen aan grote Amerikaanse bedrijven. In plaats daarvan beheer je de servers en de tool zelf. Het risico hiervan is uiteraard dat er iets misgaat en dat je bestanden alsnog verdwenen zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede back-up oplossing zoekt waarmee je van de bestanden in de cloud een goede back-up maakt.

NextCloud is een gratis programma dat enige technische kennis vereist. Wil je snel starten en verder zonder al te veel moeite al je bestanden in een eigen cloud opslaan? Dan kun je via NextCloud een abonnement afsluiten. Met dit abonnement is het mogelijk NextCloud het beheer over je server te geven en het bedrijf jouw cloud te laten beheren.

 

Is NextCloud eenmaal opgezet dan is de tool eenvoudig te gebruiken door de heldere interface.

Is NextCloud eenmaal opgezet dan is de tool eenvoudig te gebruiken door de heldere interface.

Overstappen van OwnCloud naar NextCloud?

Mede door de kennis die de ontwikkelaars van NextCloud hebben is de tool in grote mate compatible met OwnCloud. Mocht je willen overstappen van OwnCloud naar NextCloud dan is dat erg gemakkelijk. De ontwikkelaars van het programma hebben hiervoor een speciale drop-in replacement toegevoegd aan de laatste versie van NextCloud.

Regelmatig verschijnen er nieuwe updates voor de client en server versies van NextCloud. De meest recente versies van beide programma’s zijn 11 en 12. In de updates die verschijnen speelt veiligheid een grote rol. En dat is voor gebruikers die op hun privacy gesteld zijn wellicht een geruststellend idee.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

 • Ralf Portier

  beste Martijn,

  Mag ik je een vraag stellen:
  als je Nextcloud koppelt aan het AD en je verwijderd een account van degene die het bestand deelt met anderen, wat gebeurd er dan met het document. Ik neem aan dat deze in de Cloud blijft. Maar wie kan nog toegang hebben tot dit document?

  met vriendelijke groet,
  Ralf Portier