Tor - gratis software om anoniem te internettenTor Browser – Anoniem internetten, downloaden en mailen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (4.232 weergaven)
Tor - gratis software om anoniem te internetten

Tor

Als je anoniem wil internetten, downloaden of e-mailen dan kan dat op een aantal manieren. Zo kun je inloggen via een VPN verbinding die al jouw gegevens versleuteld verstuurd en ontvangt voordat zat op het internet worden gebruikt.

Een andere manier om anoniem te internetten en mailen is het gebruik van speciale software. Het bekendste programma dat gebruikt kan worden om geheel anoniem te internetten is natuurlijk Tor.

Met de Tor Browser kan iedereen relatief anoniem surfen, mailen en downloaden via een browser. In onze handleiding over het gebruik van Tor lees je alles over het programma. Ook vind je een link naar de officiële website van Tor. Je kunt daar het programma gratis downloaden.

over Tor

Wat is de Tor Browser?

Tor is de nieuwe naam van een programma dat voorheen The Onion Router heette. Het stuk ‘Onion’ in de naam van Tor staat voor de techniek die de software gebruikt om anoniem te kunnen blijven op het internet.

Via verschillende servers, op willekeurige plekken op de wereld, wordt het bericht ontsleuteld zodat bij de laatste plek alleen nog de echte inhoud overblijft. Voor de precieze werking van de Tor browser verwijzen we je graag naar Wikipedia.

Systeemeisen

De systeemseisen van Tor zijn laag. Je kunt het programma om anoniem te surfen downloaden en installeren op bijna elke computer. En omdat Tor een open-source project is kun je het programma ook nog eens downloaden voor bijna elk besturingssysteem. Zo worden Windows, Apple Mac en Linux ondersteunt maar is er ook een versie voor het minder bekende FreeBSD en ontbreekt een Android versie voor smartphones en tablets niet.

  • Ondersteunde besturingssystemen
  • Microsoft Windows
  • Apple OS X
  • GNU/Linux, BSD, and Unix
  • Tor for Smartphones

Downloaden

Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruik van de Tor browser? Dan kun je via de link naast dit artikel de browser gratis downloaden. De versie van Tor waarmee je nu het beste anoniem kunt internetten is versie 3.5. Deze versie is afgeleid van versie 2.x van Tor, de ontwikkelaars raden iedereen echter aan om zo snel mogelijk over te stappen op versie 3.5.

Verder vind je hier een lijstje met aandachtspunten als je de Tor browser wil gebruiken om anoniem te blijven tijdens het surfen, downloaden en mailen op internet. Regelmatig verschijnen er nieuwe versies van Tor. Check regelmatig de officiële website en gebruik altijd de meest recente versie.

Nieuws & Updates

Tor: anoniem op internet

De Tor browser is de laatste tijd om verschillende redenen in het nieuws. Zo heeft de FBI onlangs een online marktplaats voor drugs en wapens opgerold waarbij kopers en verkopers volledig anoniem bleven dankzij Tor. Ook wordt Tor op positieve manier veel gebruikt door mensen die in landen wonen waar de persvrijheid nog niet vanzelfsprekend is.

Dankzij Tor kunnen dissidenten toch openlijk kritiek uiten: met de Tor browser blijven zij namelijk helemaal anoniem. Ook voor internetters die vinden dat geheime diensten niets te maken hebben met hetgeen zij op internet uitspoken kunnen met Tor anoniem blijven. Wil je anoniem downloaden of surfen op internet? Download dan zeker de Tor browser.

De Tor browser legt anoniem verbinding via het internet met je eigen browser

De Tor browser legt anoniem verbinding via het internet met je eigen browser

Tor Browser minder anoniem dan gedacht

Amerikaanse onderzoekers hebben laten weten dat mensen die anoniem browsen via Tor minder anoniem zijn dan ze wellicht denken. De onderzoekers claimen dat rond de 80% van de gebruikers van Tor te herleiden zijn tot het ip-adres van een computer. Dit betekent dat opsporingsinstanties die de moeite nemen om Tor verkeer te analyseren een groot deel van de Tor gebruikers tot hun huis-adres kunnen terugvinden. Wil je anoniem surfen op internet? Het downloaden van Tor is wellicht een minder goed idee dan je eerst had gedacht.

Nieuwe versie Tor Browser Bundle

Regelmatig verschijnen er nieuwe updates van de Tor browser. Ben je al gebruiker van Tor? Dan is het altijd verstandig om de nieuwste versie te downloaden en te installeren. Je bent dan verzekerd van de meest stabiele en veiligste versie van Tor.

Als je een nieuwe Tor gebruiker bent dan is het natuurlijk het beste om de nieuwste versie van Tor te downloaden. Het installeren van een oudere versie kan namelijk tot problemen leiden. Ook kunnen oudere versies minder anoniem zijn tijdens het browsen mailen. Downloaden kan uiteraard via de link bovenaan deze pagina.

NSA monitort Tor downloaders en gebruikers

Vandaag werd bekend dat de NSA(de geheime dienst van de Verenigde Staten) gebruikers die Tor downloaden extra in de gaten houdt. Ook gebruikers van de Tor software worden waar mogelijk gemonitord. Of en hoe de NSA daadwerkelijk Tor verkeer kan monitoren is niet bekend. En zoals het de NSA betaamt doet de overheidsinstantie geen mededelingen over dit nieuws.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie