icoon IP handleiding.Windows 10: nieuw IP-adres voor je computer of laptop aanvragen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (627 weergaven)

Heel af en toe komt het voor: een probleem dat veroorzaakt wordt door het IP-adres van je computer of laptop. Zo liep ik zelf bijvoorbeeld tegen een probleem aan met mijn Pi-Hole wat maakte dat ik mijn computer een nieuw IP-adres wilde geven. Gelukkig is het vernieuwen van het IP-adres op je computer of laptop met daarop Windows 10 een fluitje van een cent. 

De makkelijkste manier om een nieuw IP-adres te verkrijgen is via de command-prompt. Volg hiervoor de volgende twee stappen en bekijk onderstaande schermafbeelding. Klik op het vergrootglas onderin de taakbalk en typ ‘cmd’. Klik vervolgens met je muis op de app ‘Opdrachtprompt’ die bovenin beeld verschijnt.

schermafbeelding windows 10 handleiding ip adres vernieuwen.
Open de command-prompt in Windows 10.

Als je deze twee stappen goed hebt doorlopen dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Schermafbeelding handleiding: Windows 10 commandprompt.
De commandprompt in Windows 10.

Geef vervolgens in dit scherm vervolgens het commando…

ipconfig /renew

…en sluit af met <enter>. Na enige ogenblikken krijg je onderstaand scherm te zien waarin je nieuwe ip-adres van je computer of laptop te zien is.

schermafbeelding Windows 10 handleiding: Ipconfig resultaat.
het resultaat van het IPconfig /renew commando in de Commandprompt van Windows 10.

Let op:
met deze handleiding verander je alleen het dynamische IP-adres dat je computer of laptop verkrijgt binnen je privé/thuis-netwerk vanuit de DHCP van je modem. Ziggo, KPN, XS4All en andere providers geven hun klanten een vast IP-adres om mee te communiceren met de buitenwereld.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.