Tabletmodus Windows 10Tabletmodus van Windows 10 uitzetten

Geplaatst op: - bijgewerkt op (5.804 weergaven)
Tabletmodus Windows 10

Tabletmodus Windows 10

Windows 10 heeft een speciale modus waarmee je het besturingssysteem eenvoudiger kunt gebruiken op een tablet. Deze modus kun je echter ook aanzetten op een ‘gewone’ laptop of computer. En dan is diezelfde tabletmodus helemaal niet handig.

Mis je je normale bureaublad, de taakbalk of het startmenu? Dan staat waarschijnlijk de tabletmodus aan. In deze ‘hoe moet je’ rondom het Windows 10 besturingssysteem de beste manier om de tabletmodus van Windows 10 aan- of uit te zetten.

Hoe moet je de tabletmodus uitzetten?

Om de tabletmodus uit te zetten doorloop je de volgende stappen.

 1. Klik met je muis op het icoon dat zich helemaal rechts onderin je scherm bevindt. Dit stukje van Windows 10 heet ‘het actiecentrum’. Je kunt hiervoor ook de sneltoets <win> + <a> gebruiken.
 2. Gelijk boven dit icoon openen zich vier nieuwe iconen. De meeste links daarvan moet je aanklikken om de tabletmodus aan- of uit te zetten.
 3. Staat de tabletmodus uit? Dan zie je dat gelijk omdat je taakbalk er anders uitziet. Ook je bureaublad is opeens veel handiger ingedeeld.
Door op het notificatie-icoon te klikken in de taakbalk kun je de tabletmodus in Windows 10 aan of uitzetten.

Door op het notificatie-icoon te klikken in de taakbalk kun je de tabletmodus in Windows 10 aan of uitzetten.

Tip

Hoe zie je of de tabletmodus aan staat? Is het icoon ‘Tabletmodus’ blauw, dan is deze ingeschakeld. Is het icoon grijs zoals in de afbeelding hierboven dan staat de tabletmodus uit.

Tot slot

De tabletmodus van Windows 10 is voor veel gebruikers een bron van frustratie. Zeker omdat deze modus op een gewone computer erg ongemakkelijk werkt. In deze Windows 10 handleiding heb ik je geleerd hoe je tabletmodus aan- of uit kunt zetten.

Heb je problemen met het uitzetten? Of heb je andere vragen of problemen met het gebruik van Windows 10? Laat het me dan weten, wie weet kan ik je helpen 🙂

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 reacties

 • Moni

  Ik krijg hem niet definitief uit.
  Hierdoor reageert het niet op mijn muis. Het kent 3 standen. Aan, uit en rechthoek met aanwijshand. Dat laatste blijft steeds terugkomen. Gek word ik ervan

 • MEREL CEVAAL

  Ik heb sinds een paar maanden een nieuwe HP computer all in one.
  Ik ben een absolute leek een de kwestie met de tabletmodus ben ik dus ook tegenaan aangelopen. Als een vakje rood is, is de modus ingeschakeld. Als het grijs is, is de modus uitgeschakeld. Ik weet niet of hij bij mij nou aanstond of niet, want ik het er geen notitie van in eerste aanleg. Een computer is voor mij een computer. Ik had een foto ge-upload van Amsterdam voor op mijn bureaublad en daarop stonden mijn belangrijkste pictogrammen. En ook de taakbalk onderaan functioneerde voor mij normaal. Dus bijvoor het pictogram voor Edge, Documenten, enz., alles was te zien.

  Tot begin van de week ik mijn computer aanzette en de ellende begon …

  Hoe kan zoiets, dat zonder dat je zelf iets onderneemt er zomaar ineens een zwart vlak op je bureaublad staat over de foto van Amsterdam heen (deels) en daarop de pictogrammen.

  En hoe los ik het probleem nu op, want als die TABLETMODUS aan staat – kleur rood – dan heb ik mijn bureaublad weer terug zoals het was (foto + pictogrammen) maar een incomplete taakbalk onderaan.
  En staat de MODUS UIT – kleur grijs – dan heb ik weer een zwart vlak met pictogrammen op mijn bureaublad foto en/maar wel een complete taakbalk.

  Hoe los ik dit als volstrekte vrouwelijke leek nog op?

  Oh ja, ik zet de computer elke ’s nacht uit. ik weet niet of dat van belang is, maar in dit geval was dat ook zo.

  Is het mogelijk dat u mij mailt, want dat zou ik wel heel erg fijn vinden.

 • Liesanne

  Al een hele tijd probeer ik ervoor te zorgen dat mijn scherm-toetsenbord niet automatisch wordt ingeschakeld wanneer ik op een leeg vak klik. Bijv. wanneer ik een zoek-opdracht in Google in wil typen.
  > De tablet-modus staat niet ingeschakeld. Deze heb ik in het actie-centrum al uitgezet.
  Ik vraag me af: hoe kan het dat het scherm-toetsenbord toch elke keer blijft verschijnen, terwijl de bureaublad-modus aan staat?
  Als u mij kunt helpen, hoor ik dat heel graag!

 • ivo struijk

  ik krijg geen tabletmodus in actie centrum en mijn zoontje heeft op de een of andere manier de tabetmodus aangezet. Hoe kom ik op een alternatieve manier bij de tablet modus om hem uit te zetten ?

 • Anouk

  Hi Martijn, vreemd genoeg staat bij ons de tablet modus uit in het actiecentrum. Maar ondanks dat blijft hij vaak in tablet modus, waardoor we niet gewoon met de laptop versie kunnen werken. Heb je een tip hoe we dit kunnen oplossen?
  Groet, anouk

 • RONALD A VAN DEN TOL

  Is er een registerwaarde waarmee ik de tabletmodus kan voorkomen, zodat het niet per ongeluk aangezet kan worden?