Shazam DownloadenShazam: muziek herkennen met je smartphone

Geplaatst op: - bijgewerkt op (3.783 weergaven)
Shazam Downloaden

Shazam Downloaden

Wie kent het niet: ergens een liedje horen dat je vaag bekend voorkomt en vervolgens met geen mogelijkheid op de titel van het liedje komen.

Gelukkig is er voor dat soort situaties een handige app voor je smartphone of tablet die je kan helpen met het herkennen van leuke muziek. 

Shazam is de naam van deze app en het programma biedt de mogelijkheid om muziek te herkennen op basis van een kort fragment. Je kunt Shazam gebruiken op je smartphone maar ook op je tablet.

Shazam is bijvoorbeeld erg handig voor als je ergens een liedje hoort dat je nog eens terug wil luisteren maar ook als je muziek wil downloaden die je op feest hoort. Wil je Shazam downloaden of wil je weten hoe Shazam werkt? Check dan deze ‘hoe moet je’ waarin ik je alles leer over het downloaden en gebruiken van Shazam.

Wat heb je nodig voor Shazam?

Om muziek te herkennen met je smartphone of tablet heb je een drietal zaken nodig (naast een op Android of iOS gebaseerde smartphone).

  • De Shazam app voor het besturingssysteem op jouw smartphone;
  • Een werkende internetverbinding (wifi, 3G, 4G) met voldoende datategoed);
  • muziek je voldoende duidelijk klinkt voor Shazam om te herkennen.

Hoe moet je Shazam gebruiken?

Shazam herkent muziek op basis van korte fragmenten. Voordat Shazam aan de slag kan met het herkennen van muziek moet de app eerst een stukje van de muziek horen. Open de Shazam app en klik op de grote blauwe knop in het scherm van je smartphone. Shazam gaat nu luisteren via de microfoon van je smartphone of tablet, in het scherm verschijnt de tekst ‘Listening’. Het helpt Shazam als je de mic richt op de muziekbron.

 

Shazam 'luistert' naar de muziek om deze vervolgens te herkennen.

Shazam ‘luistert’ naar de muziek om deze vervolgens te herkennen.

Heeft Shazam een fragment opgenomen dan wordt dit stukje muziek verstuurd naar de servers van Shazam. Hier wordt vervolgens het fragment via een aantal algoritmes vergeleken met de muziek die in de database van Shazam zit. Wordt de muziek die jij hoorde herkent door Shazam dan krijg je in het scherm van je smartphone te zien welke muziek je hoorde. Zowel de titel van de track als de uitvoerende artiest worden getoond. Maar ook toont Shazam artwork en het album waar de track van afkomstig is.

Problemen

Shazam herkent niet altijd de muziek die je hoort. Veel hangt af van de kwaliteit van het geluidsfragment dat Shazam opneemt. Neem je muziek op in een omgeving met veel andere geluiden? Dan heeft Shazam soms moeite met het herkennen van muziek. Probeer het in dat soort situaties nog eens en richt je microfoon op de geluidsbron voor een hogere kans op succes.

Kopen en downloaden

Via Shazam is het tenslotte mogelijk om de muziek die hoorde gelijk te kopen via bijvoorbeeld iTunes of andere muziek-downloadwinkels. Ook zijn er plugins waarmee gebruikers door Shazam herkende muziek gratis kunnen downloaden. Over de legaliteit van dit soort uitbreidingen van Shazam bestaan veel vraagtekens, gebruik op eigen risico.

Shazam is een van de beste muziek apps voor smartphones volgens gratismuziekdownload.nl. Door het artikel op die site kwam ik op het idee om Shazam te vermelden op deze site.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 reacties