Windows 10 sneltoetsenHandig: ken je deze Windows 10 truc al?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (6.228 weergaven)
Windows 10 sneltoetsen

Windows 10 sneltoetsen

Windows 10 is verreweg de beste Windows versie van de afgelopen jaren. Een van de handige mogelijkheden die maar weinig mensen kennen is de Snap-functie waarmee je gemakkelijk programma’s die je geopend hebt kunt verkleinen tot de helft of een kwart van je monitor. Als je tegelijkertijd met meerdere programma’s werkt is dat erg makkelijk.

Wil je meer Windows 10 sneltoetsen? Check dan deze pagina.

Let op

In de Nederlandse versie van Windows 10 heet deze functie geen ‘Snap’ maar ‘Vastmaken’.

Deze ‘Snap’ functie was ook al aanwezig in zowel Windows 7 (waar de functie Aero-snap heette) en in Windows 8.1. Standaard is Snap geactiveerd en kun je door middel van sneltoetsen makkelijk geopende programma’s verdelen over je scherm.

De sneltoetsen om een scherm te verplaatsen naar een van de hoeken of zijkanten van je scherm zijn de volgende. Je hebt er de <Windows-knop> voor nodig die je op de meeste toetsenborden links en rechts van de <alt> knop vindt.

<windows-knop> + <pijltje naar links> – verplaatst het geopende scherm naar de linkerkant van je monitor.

<windows-knop> + <pijltje naar rechts> – verplaatst het geopende scherm naar de rechterkant van je monitor.

<windows-knop> + <pijltje naar beneden> – verplaatst het scherm op een kwart van de grootte naar het centrum van je monitor.

<windows-knop> + <pijltje naar boven> – maximaliseert het scherm waarin je aan het werk bent.

Helemaal handig wordt het als je de  hierboven beschreven sneltoetsen gaat combineren. Zo levert de combinatie <windows-knop> + <pijltje naar links> en dan <windows-knop> + <pijltje naar boven> een scherm linksbovenin je monitor met daarop het programma dat je uitvoert. De andere programma’s die actief zijn worden in kleinere schermen weergegeven waar je vervolgens naar toe kun met de combinatie <alt> + <tab>.

Door op deze manier te experimenteren de sneltoetsen voor Snap/Vastmaken ontdek je vast snel handige manieren om geopende software op een voor jou handige manier vast te zetten op bepaalde punten op je beeldscherm. En wil je de functie helemaal uitzetten? Dan kan dat via het ‘instellingen’ scherm waar je in de optie ‘multitasking’ de Snap functie kunt uitschakelen.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie