Een verwijderd bestand terughalenEen verwijderd bestand terughalen met Recuva

Geplaatst op: - bijgewerkt op (36.707 weergaven)
Een verwijderd bestand terughalen

Prullenbak…

Vandaag een nieuwe ‘hoe moet je‘ met als onderwerp ‘een verwijderd bestand terughalen’. Handig voor als je per ongeluk een belangrijk document hebt verwijderd of als je kinderen op je computer hebben zitten klooien en je je boekhouding niet meer terug kunt vinden.

Werken met computers kan soms zenuwslopend zijn. Zeker als je per ongeluk een belangrijk bestand hebt verwijderd uit je documenten of per ongeluk het mapje met vakantiefoto’s hebt verwijderd overheerst de vraag hoe de verwijdering ongedaan te maken.

Zeker als de tekst ‘deze map is te groot voor de prullenbak’ voorbij kwam tijdens het verwijderen kan het lijken dat je belangrijke bestanden verdwenen zijn. En dan slaat de stress natuurlijk heftig toe, want dit soort dingen gebeuren altijd op momenten dat het je helemaal niet uitkomt.

Hulp is onderweg…

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om verwijderde bestanden op je computer of Apple Mac terug te halen. In deze ‘hoe moet je’ beschrijven we een gratis programma waarmee je verwijderde bestanden kunt terughalen. Ook geven we een tip voor een programma waarmee je verwijderde bestanden op een mac computer kunt terughalen.

De gratis software waar we in deze ‘hoe moet je’ mee gaan werken heet ‘Recuva‘. De software wordt ontwikkeld door een Brits bedrijf dat vooral bekend is om zijn CCleaner software. Ook maakt het bedrijf defragmentatie software. Recuva is speciale software voor het terughalen van een verwijderd bestand.

Recuva

Verwijderde bestanden terughalen met Recuva

Recuva

Op het moment dat je ontdekt dat je belangrijke data hebt weggegooid is het belangrijk om gelijk de Recuva software te installeren. Voorkomen is beter dan genezen: als je slim bent installeer je de Recuva software op je computer op het moment dat je deze nog niet nodig hebt.

Nog een tip: Probeer om je computer niet uitgebreid te gebruiken als je weggegooide items wil terughalen. Op het moment dat de verwijderde data is overschreven door andere gegevens dan kan geen enkel software programma deze nog terughalen. Wil je data terughalen van een memory card of usb-stick? Stop dan gelijk met het gebruiken van de media.

Hoe moet het?

Na het downloaden en installeren van de Recuva software moet je het programma opstarten om te beginnen met het terughalen van bestanden. Selecteer de Wizard om je te helpen met het terughalen van de bestanden. Als de wizard niet gelijk opstart kies dan voor ‘options’ en daarna voor ‘run wizard’ om deze alsnog op te starten.

De interface van de Recuva software

De interface van de Recuva software

Selecteer wat voor soort bestand je hebt verwijderd en graag terug wil halen. Denk bijvoorbeeld bij documenten aan .DOC, voor muziek aan .MP3 en voor foto’s aan .PNG of .JPG. Selecteer daarna de locatie waar de bestanden zich bevonden voordat je ze per ongeluk verwijderde. Je kunt hier dus ook een memory card, usb-stick of usb schijf selecteren. Klik op ‘next’ en kies dan voor ‘start’.

Selecteer welke verwijderde bestanden je wil terughalen

selecteren

Na verloop van tijd zal Recuva weergeven welke bestanden er gevonden zijn op de schijf die je hebt aangegeven. Je kunt nu selecteren welke bestanden je terug wil halen door deze te selecteren door middel van het zetten van een vinkje. Kies na het selecteren voor ‘Recover’ en geef aan op welke locatie je de herstelde bestanden wil opslaan.

Vindt Recuva de gewenste bestanden niet? Dan kun je ook een ‘Deep scan’ laten uitvoeren. Kies deze optie alleen als de methode hierboven niet werkt: een deep scan van een harde schijf voor het ongedaan maken van verwijderde bestanden kan uren duren. Als de data is overschreven door andere data dan zal Recuva deze niet terug kunnen halen. Er zit dan niets anders op dan je verlies te nemen, hoe vervelend dat soms ook is.

Apple Mac

Voor Apple Mac computers is de Disk Drill software een goede keuze voor het ongedaan maken van per ongeluk verwijderde bestanden. Met deze software, die vergelijkbaar werkt kun je snel je Mac scannen op verwijderde bestanden die je terug kunt laten halen.

Overzicht software voor terughalen verwijderde bestanden

Hierbij de links naar de twee gratis software pakketten voor het terughalen van verwijderde bestanden op computers die draaien onder Windows en computers op basis van Apple Mac.

 • Recuva Voor Windows: hier
 • Disk Drill voor Mac: hier

Heb je zelf andere goede software voor het terughalen van verwijderde bestanden? Laat het ons dan weten als reactie op dit ‘hoe moet je’ artikel op downloadcentrum.com.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 reacties

 • Marcel

  Kanttekening. Als het om zeer cruciale data gaat, is het raadzaam om het recoveren van data over te laten aan de experts. Zelf aan het klojo-en geweest met een harde schijf die was gecrasht en geen sjoege meer gaf. Uiteindelijk een data recovery bedrijf ingeschakeld die mijn reddingsboei bleek te zijn, maar ook aangaf dat er nog meer data gered hadden kunnen worden als ik direct had aangeklopt. Voorkom dus dat je meer schade toebrengt door zonder verstand van zaken te doe-het-zelven…

 • Herman

  Ik had graag spotnet willen installeren maar helaas gaat dat niet.
  Er is een map (AppData)verdwenen die staat normaal bij gebruikers.
  Als ik ga zoeken op mijn pc dan geeft hij wel aan waar alle programma’s staan in (AppData)maar die is totaal weg en weet niet hoe ik hem terug kan halen.Heb dit nog niet eerder mee gemaakt.Help mij A.U.B.ik wil er alles aan doen om dit weer in orde te krijgen,kan hulp op afstand inschakelen.Zit met de handen in het haar en weet niet wat ik moet doen.Graag hoop ik zo spoedig mogelijk iets te horen.M.vr.gr. Herman. (ps)

 • Augustiszoon

  Ls
  ik heb de usb stick verwijderd zonder eerst te ontkoppelen.
  Nu open de f schijf helemaal niet meer als ik het weer aansluit.
  hoe krijg ik mijn bestanden weer zichtbaar? want ik wil ze van mn mobiel opslaan op de pc.
  Alvast bedankt voor het antwoord.

 • ik zou graag mijn mail van mijn salarisstrook terug willen

 • Marvin

  Goedemiddag,

  Heb per ongeluk een mov. bestand gewist. Dit was een movie van mijn reis in america en ben hier echt ziek van. Nu heb ik met een recoveryprogramma de mov. weten terug te halen en hij heeft aan dat het bestand nog even groot is als voorheen maar er zit geen tijdsduur bij. Kortom het bestand is leeg. Iemand een oplossing? Ik heb alle korte filmpjes die ik heb gebruikt om de film te maken gewist maar dat maak toch niet uit als deze al is omgezet naar mov.bestand?

  heb al een programma gebruikt om de film te kunnen herstellen maar tevergeefs.

  Hoop heel graag dat iemand mij kan helpen.

  alvast bedankt voor het reageren

 • Rob Declercq

  Dag Martijn,

  Even rechtzetten: Disk Drill voor Mac is NIET gratis. Het is een betaalde versie. Met de gratis versie kun je de verloren bestanden WEL terughalen en bekijken, maar NIET downloaden naar je Mac. Dit kost je dan zo’n euro 79,00

  Ik heb het vanmiddag even geprobeerd en kwam tot de ontdekking zoals hierboven beschreven.

  MvGroet,

  Rob

 • An Behets

  Hallo,
  Heb per ongeluk mijn prullenbak leeggemaakt en al mijn fotos zaten er nog in……
  Hoe kan ik die best terughalen????
  Bedankt voor de info

  An

  • Hi An, zoals in bovenstaande handleiding staat beschreven kun je met deze tool relatief eenvoudig verwijderde bestanden terughalen. Download Recuva, installeer de tool en start de handleiding bij het kopje ‘hoe moet het?’, Hopelijk kun je hiermee aan de slag.