schermafbeeldingEen schermafdruk maken

Geplaatst op: - bijgewerkt op (626 weergaven)
schermafdruk met <print-screen>

Een schermafbeelding maken

Wil je hulp bij computerproblemen van iemand die niet naast je zit? Dan is het handig om een schermafdruk te maken. Maar hoe moet dat ook alweer? In deze ‘hoe moet je’ een antwoord op de vraag ‘hoe maak je in Windows een schermafdruk?’.

De twee manieren die ik in deze handleiding beschrijf werken alleen onder Windows. Ik heb zelf Windows 10 gebruikt om te testen of het maken van schermafbeelding werkt. Maar ook onder Windows 8, Windows 7 en onder Vista zou het maken van een schermafbeelding via onderstaande manieren gewoon moeten werken.

De makkelijke manier voor het maken van een schermafbeelding

Wil je snel een schermafbeelding maken van het scherm dat je nu voor je neus ziet? Dan kun je daarvoor de <print-screen> knop op je toetsenbord gebruiken. Deze knop vind je bovenaan je toetsenbord naast de <scroll-lock> knop.

Door <print-screen> in te drukken plaats Windows het huidige scherm op je klembord. Vanaf het klembord kun je de schermafbeelding in een Word document plakken om hem zo op te slaan.

Wil je alleen een schermafbeelding maken het venster dat je gebruikt? Ook dan gebruik je de print-screen toets alleen combineer je hem dan met de <alt> toets. <alt>+<print-screen> zorgt voor een schermafbeelding van het actieve venster.

Een schermafdruk opslaan en gebruiken

Heb je een schermafbeelding gemaakt op de makkelijke manier? Dan kun je deze, zoals je hierboven al kort gelezen hebt, openen in Word, Photostop of een ander programma voor het werken met afbeeldingen.

Het handigst is Word: open een nieuw document en druk op <ctrl>+<v>. Je plakt op deze manier de inhoud van je klembord in het document. Als je dit doet nadat je een schermafdruk hebt gemaakt dan zul je zien dat deze in het Word document terecht komt.

De uitgebreide manier om een schermafdruk te maken

windows heeft ook een uitgebreide tool voor het maken van schermafbeeldingen. Deze tool heet ‘Stappenbeschrijving’. Je vindt hem in de bureau-accessoires van Windows. Ook kun je via de zoekfunctie ‘PSR’ intypen om dit programma te openen.

Met dit programma kun je een serie van schermafbeeldingen maken. Elke handeling die je verricht zorgt voor een schermafbeelding die je uiteindelijk kunt opslaan en kunt doorsturen of raadplegen.

Het programma Stappenbeschrijving’ is erg eenvoudig te gebruiken. Voor je begint klik je op ‘Opname starten’. Vervolgens ga je aan de slag met computer. Elke muisklik zorgt ervoor dat het programma een schermafdruk maakt en deze automatisch opslaat.

Het programma Stappenbeschrijving' openen voor het maken van een aantal schermafbeeldingen.

Het programma Stappenbeschrijving’ openen voor het maken van een aantal schermafbeeldingen.

Ben je klaar met het opnemen van de stappen en wil je de serie afbeeldingen opslaan? Klik dan op ‘Opname stoppen’. Stappenbeschrijving opent nu een nieuw venster met daarin alle schermafdrukken die gemaakt zijn.

Extra handig aan dit document zijn de beschrijvingen die bij elke schermafbeelding geplaatst zijn. Zeker als je een probleem hebt met je computer kun je op deze manier iemand met meer verstand van zaken een uitgebreid stappenplan laten zien van de manier waarop je tegen een fout aanloopt.

Tot slot

Een schermafbeelding is snel gemaakt. Zeker de makkelijke manier is binnen enkele seconden klaar. Deze manier is dan ook het meest geschikt voor het snel maken van een enkele schermafbeelding.

Heb je een groter probleem met Windows of wil je meerdere stappen automatisch van een schermafbeelding voorzien? Gebruik dan de handige ‘Stappenbeschrijving’ applicatie die standaard in Windows zit.

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie

 • Peter

  De functie van PicPick die ik vooral erg handig vind is de functie om een ‘ Hele Web-pagina ‘
  of ‘ Heel Document ‘ in een afbeelding op te slaan.
  PicPick captured, via deze functie, ook de delen van het document of de Web-site die niet zichtbaar zijn op je Scherm.

  Er staat echter niet bij — hoe ik dat dan kan doen –.
  Als ‘ deel-onderwerp ‘ van een Handleiding mag je toch duidelijkheid verwachten.
  Vraag dus: Gaarne instructie om ” ‘ Heel Document ‘ in een afbeelding op te slaan ” te kunnen realiseren.